Keresés
Close this search box.

Alternatív allergia-terápiák

//

Az allergiás tünetek megelőzésére, kezelésére számos alternatív módszer is rendelkezésünkre áll, melyek elengedhetetlen kiegészítője néhány életmódbeli változtatás. Fontos azonban, hogy idejében készüljünk fel, s még jóval a tünetek megjelenése előtt kezdjük el a terápiát.

Alternatív allergia-terápiák

A szénanátha és egyéb allergiás megbetegedések antihisztamin és szteroid kúrák nélküli, gyógyszer- és mellékhatás-mentes egyedi kezelését kínálják a keleti gyógymódok, azon belül is az akupunktúra.

A kínai orvoslással foglalkozó gyógyítók gyakran találkoznak olyan szénanáthás beteggel, aki gyermekként gyakran kapott antibiotikumot, étrendjében pedig túl sok cukrozott étel, gyümölcslé, tejtermék és finomlisztből készült termék szerepelt. Úgy vélik, az immunrendszer nem megfelelő működése főként e tápanyagok túlzott fogyasztásának következménye.

A kínai orvoslás alapjául a testünkben lévő energiavonalak szolgálnak. Betegség többnyire akkor jelentkezik, ha egy adott terület vagy szerv – valamilyen oknál fogva – kikerül ebből az áramlásból, s energiahiány vagy éppen -többlet következik be. Az akupunktúra célja: visszaállítani a szervezet energiáinak eredeti egyensúlyi állapotát – jelen esetben a tüdő területén lévő energiák megkötésével, vagy lazításával, a beteg alkatától és tüneteitől függően.

A kezelés történhet rendkívül vékony tűvel, melynek behelyezése fájdalomérzést szinte alig okoz. Lehetőség van azonban lézerterápiára is, amely fájdalommentesen ingerli az akupunktúrás pontokat, így gyermekek és érzékenyebb felnőttek gyógyításában kifejezetten előnyös.

Az Allergy magazinban közölt kutatásban 20-58 év közötti szénanáthás betegeket vizsgáltak. A résztvevők felét gyógyszeres, másik felét pedig heti egy 20 perces akupunktúrás kezelésnek vetették alá. A kutatás végén a kínai orvoslással kezelt csoportban jóval nagyobb mértékű javulás következett be.

Allergia esetén használható másik szelíd gyógymód a homeopátia, amely „lecsillapítja” az immunrendszer túlfokozott reagálását arra az anyagra nézve, amely a tüneteket kiváltja. Alkalmazását az év bármely szakában el lehet kezdeni.

A tüneti időszakban megfelelő tüneti szereket kell szedni a deszenzibilizáló és alkati kezelés mellett, mellyel a tünetek csökkenését, sőt teljes megszűnését is elérhetjük, azaz az allergénnel szembeni fokozott immunválaszt le lehet állítani.

A tünetmentes periódusban heti, illetve kétheti 1 alkalommal kell bevenni a beteg homeopátiás alkati szerét, valamint a deszenzibilizáló homeopátiás szereket. A kezelés bármely életkorban alkalmazható, már kisgyermekkortól kezdve. Nincs se mellékhatása, se ellenjavallata, így egyéb gyógykezeléssel társítható, terhesség, szoptatás alatt is alkalmazható.

Az allergia terápia során gyógynövényeket is segítségül hívhatunk. Jan de Vries, angol természetgyógyász egy – a Luffa szivacs hatóanyagát is magában foglaló – trópusi növényekből készült cseppet javasol a szénanátha kezelésére. Elmondása szerint, világszerte tapasztalta az oldat jótékony hatását, mely akut esetekben 5 órán át, óránként 10 cseppet beszedve, gyors javulást hoz, hatékonyan enyhíti a tüneteket.

Az allergiás panaszok megjelenésében, fokozódásában – az egyéni hajlam mellett – a testet-lelket érő környezeti hatások (pl. stressz), továbbá a személyen belüli pszichés tényezők (pl. a stresszre adott reakció intenzitása) jelentős szerepet játszanak. Kiscsoportos stressz-kezelő tréning, vagy relaxációs technikák – autogén tréning, jóga – elsajátítása, gyakorlása bizonyítottan hatékony az allergiás panaszok csökkentésére, a betegség kiegészítő kezelésére.

Az egészséges étkezés, a természetes alapanyagok használata, a vegyszerek, színezékek, tartósítószerek kerülése szintén csökkenti az allergiás panaszokat.

Dr. Babai László
a Budai Allergiaközpont igazgatója
www.allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!