Keresés
Close this search box.

EZAMI a Q10 titka?

//

Érezte már, hogy fiatalkori Önmagához képest egyre nehezebben jut fel a megszokott lépcsőn? A napi teendők pedig – akár egy egyszerű bevásárlás is – egyre inkább fárasztják? Sokszor már a szabadidő aktív eltöltéséhez is kevesebb energiát érezhetünk, ezért lemondunk a hétvégi sétákról, utazásról, terveinkről. Vajon egyszerűen csak öregszünk, vagy szervezetünk energiaellátásában lehet probléma?

Számtalan feladat hárul az emberre nap, mint nap, amelyhez megfelelő lendület szükséges. Szervezetünk erejéhez mérten teljesíti ugyan feladatát, de időnként gondolataink szárnyalóbbak, mint a nyugalomra vágyó, pihenést diktáló testünk. Jogos a kérdés: vajon mindez természetes, vagy energiaellátásunk nem működik megfelelően?

Dr. Peter D. Mitchell Nobel Díjas kutatónak köszönhetően több mint 30 éve ismerjük a Q10 koenzim energiatermelésben való nélkülözhetetlen szerepét. Ha a szervezetünk Q10 szintje nem kielégítő, az energiatermelési zavarokhoz vezethet. A fokozott igénybevételnek kitett szív- és vázizmok normális működéséhez azonban elengedhetetlen, hogy szervezetünkben elegendő mennyiségű Q10 legyen! A megfelelő Q10 ellátottság hozzájárulhat a szív egészséges működésének fenntartásához, elősegítheti a normális vérnyomás megtartását.

Honnan kerülhet Q10 a szervezetünkbe?

Mennyi Q10-et fogyaszthatunk?

Klinikai tanulmányok2 szerint a Q10 fogyasztás akár több száz milligrammos (egyes adatok szerint akár 1200 mg/nap) mennyiségben is biztonságos. Az eredmények azt mutatják, hogy az étrend-kiegészítőként fogyasztott Q10 nem halmozódik fel a plazmában, illetve a szövetekben a fogyasztás megszűntetése után, így az étrend-kiegészítőként alkalmazott Q10 rendkívül biztonságosnak tekinthető.

Persze ez nem jelenti azt, hogy naponta több száz milligramm Q10-et kellene fogyasztanunk! Az étrend-kiegészítők általában napi 10-90 mg Q10 dózist tartalmaznak. Sportolóknak, illetve fokozott fizikai és szellemi igénybevétel esetén, valamint idős korban több Q10-re lehet szükségünk, így ennek megfelelően érdemes meghatározni a napi Q10 kiegészítés mértékét.

Fordítsunk nagyobb figyelmet szervezetünk jelzéseire, hogy képesek legyünk erősíteni, ha támogatásra szorul! A Q10 koenzim természetes módon adja vissza szervezetünk energiáját, ezért ajánlott a Q10 szedése mindenkinek 35 éves kor felett, illetve azok számára, akiknek „szívügyük” a szív- és érrendszer egészségének fenntartása!

(X)

1Overvad K, Diamant B, Holm L, Holmer G, Mortensen SA, Stender S. Coenzyme Q10 in health and disease. Eur J Clin Nutr. 1999;53(10):764-770. Weber C. Dietary intake and absorption of coenzyme Q. In: Kagan VE, Quinn PJ,eds. Coenzyme Q: Molecular Mechanisms in Health and Disease. Boca Raton: CRC Press; 2001:209-215.
2Hidaka T, Fujii K: Biofactors 2008; 32. (1-4): 199-208.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!