Keresés
Close this search box.

Lábápolás nyáron

//

Itt a nyár, a papucsok, szandálok időszaka! Már nem takar a cipő: száraz, pikkelyes bőr, tyúkszem, bőrkeményedés, cipőfeltörés nyoma – mezítláb minden látszik! Ideje hát nekilátnunk a teljes körű „láb-szerviznek"!

A gondos ápoláshoz szükségünk lesz néhány eszközre: egy sarokgyalura, habkőre, vagy egyéb sarokcsiszolóra, a szokásos körömvágó ollóra, körömreszelőre, az áztatáshoz tengeri sóra, illóolajra, a láb bőrének ápolásához az általunk kedvelt lábápoló készítményekre.

Frissítő fürdő – A kezelést testhőmérsékletű, 10-20 perces lábfürdővel kezdjük, melybe kevés mandula-olajat és fürdősót teszünk, ami az izzadásnak és a kellemetlen lábszagnak is kiváló ellenszere. Áztatás közben masszírozza át lábfejét, talpát, ehhez segítségként néhány kisebb, kerek követ is tehet a fürdővízbe, majd görgesse őket talpaival. Amíg lábfejei relaxálnak, masszírozza át vádlijait és combjait vérkeringést segítő vadgesztenye-rozmaring krémmel.

Megújító bőrradír – A bőrkeményedés a láb védekező reakciója adott területen jelentkező rendszeres nyomással szemben. Ha a nyomás nő, a bőrkeményedés megvastagodik. Az áztatáskor felpuhult bőrkeményedések eltávolításához használjon bőrradírt. Előfordulhat, hogy a sarkokon lévő megvastagodott bőrréteg kezeléséhez habkőre lesz szüksége, de ne „gyalulja” le teljesen, mert még vastagabb rétegben nőhet vissza. A habkövet időnként cserélni kell, nehogy „gombatelepek” alakuljanak ki rajta.

Éjszakai bőrpuhítás – A bőrkeményedések újbóli kialakulását, mezítláb járás miatt a láb kiszáradását megelőzhetjük, ha a talpat néhány naponta bekenjük éjszakára körömvirág krémmel, majd pamut zoknit húzunk rá.

Fenti egyszerű műveletsort rendszeresen megismételve, egész nyáron ápolt lábakkal, büszkén járhatunk szandálban, mezítláb, de nyilvános helyen, strandon mindig viseljünk papucsot, a fertőzések, lábgombásodás elkerülése érdekében!

Lábápolás kapcsán külön ejtsünk szót néhány, gondosabb kezelést igénylő állapotról.

Lábizzadás – Leggyakoribb kiváltó oka a nem szellőző lábbeli, a műszálas zokni és harisnya, illetve a rossz higiénés szokások. A túl sok verejtéktől a talp bőre felpuhul, így védtelenebbé válik a gombás fertőzésekkel szemben. Az ilyenkor könnyen elszaporodó baktériumok, melyek a felázott, elhalt hámsejteket lebontják, kellemetlen lábszagot hagynak maguk után.

Gombásodás – A láb izzadása kedvez a főként lábujjak között kialakuló gombásodásnak, melyet a szoros lábbeli, s az ez által romló keringés tovább fokozhat. Ugyancsak a cipő által rendszeresen nyomott körmökön (pl. kisujjon) alakul ki – a rossz keringés miatt – leggyakrabban körömgomba, mely egyébként nem fertőző, ám elszaporodásához elég, ha egy kisebb sérülés keletkezik a körmön. Közvetlenül körömvágás után, vagy ha belerúgunk valamibe, a sérülésen keresztül a strand zuhanyzójában vagy az öltözőben könnyen fertőződhetünk. Ne várjunk soká, kezdjük meg a kezelést a patikákban kapható készítményekkel!

Hólyag – A vízhólyag a szervezet természetes védelmi reakciója a dörzsölő, súroló hatások ellen, a mélyebben fekvő szövetek megóvása érdekében. A cipő feltörés miatt keletkezett vízhólyagot érdemes a további sérülés elkerülésére megfelelő ragtapasszal megóvni.

Tyúkszem – A talpon, esetleg az összetorlódó lábujjak egymás felé néző felszínén kialakuló, fájdalmas tyúkszemnek az elhalt bőrréteg alatt jól elkülöníthető közepe, azaz szeme van. Leginkább a rendellenes nyomásnak kitett bőrfelületeken alakul ki szoros cipő miatt, vagy a láb boltozatainak kóros süllyedése révén. Minél régebbi a tyúkszem, annál mélyebbre hatol, így kezelése, eltávolítása is problematikusabb.

A tyúkszem kezelése nagyságától, korától, a talp bőrének vastagságától függően végezhető:

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!