Keresés
Close this search box.

Változó klíma, újabb allergének

//

A klímaváltozás következtében a korábban jól bevált pollennaptár egyre inkább felborulni látszik. Az allergiás betegeknek az előző évekhez képest hosszabb pollenszezont kell végigszenvedniük, mely napokkal-hetekkel korábban is kezdődött, és a hosszú „vénasszonyok nyara” miatt sokáig elhúzódhat.

Számos, a természetben megtalálható növény vitathatatlan gyógyhatással rendelkezik. A falgyomot például a népi gyógyászat vizelethajtó, reumás panaszok, cukorbetegség, cellulitisz, vesebántalmak, magas vérnyomás és légzőszervi megbetegedések kezelésére alkalmazza eredményesen. Fogyasztása allergiások számára mégsem ajánlott, a legfrissebb vizsgálatok alapján ugyanis erős allerge-nitással rendelkezik.

Az eddig kevesek által ismert falgyom az időjárás-változások, éghajlatunk melegedése hatására napjainkban egyre elterjedtebbé válik. A csalánfélék családjába tartozó növényt egy nemrég végzett vizsgálatban jelentős, új allergénként mutatták ki az ellene termelődött specifikus ellenanyag (IgE) alapján, allergiás betegtől gyűjtött vérmintákból.

Az allergiás betegeknél gyakori, hogy az évek múlásával újabb allergiák jelennek meg. Kezdetben a panaszok csak egy allergén növény hatására jelentkeznek, a későbbiekben már más fajok is hasonló tüneteket válthatnak ki. A Pediatric Pulmonology folyóiratban közölt vizsgálat alapján a falgyom-allergia is gyakran épül valamilyen korábbi, beltéri allergénnel szemben fennálló allergiás betegségre.

A kora nyári időszakban az erősen allergén csalánfélék virágpora adja a légkör pollentartalmának túlnyomó részét, 50-80%-át. A falgyom virágzása is hosszan elhúzódó, júniustól egészen szeptember végéig, jó idő esetén októberig is eltart.

Vigyázat, keresztreakció!

A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. Az egyik leggyakoribb, és talán legismertebb a parlagfű-görögdinnye keresztallergia. A keresztallergia hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll. Olyan kicsi a két anyag közötti különbség, hogy sok szervezet, különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra, nem tud különbséget tenni közöttük. A falgyomra allergiás betegek számára ez okból javasolt a pisztácia fogyasztásának kerülése.

dr. Balogh Katalin
allergológus főorvos
dr. Magyar Donát
aerobiológus
www.allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!