Keresés
Close this search box.

Gombás fertőzések megelőzése, elhárítása

//

A laikus relatíve keveset tud a gombák okozta bajokról – és most nem a mérges gombáktól származó ételmérgezésre gondolok. Az alábbiakban – ha csak címszavakban is – a rendkívül gyakori mikroszkopikus nagyságú mikroba okozta fertőzésekre hívjuk fel a figyelmüket.

Gombás fertőzések megelőzése, elhárítása

A gombás betegségek, a mikózisok, sajnos többnyire hosszadalmas, nemegyszer hetekig-hónapokig tartó kezelést igényelnek. Hogy a helyzetet tovább dramatizáljam: a gombás fertőzések közül az igen gyakori felületes bőrbetegségek mellett léteznek az egész szervezetet megtámadó, súlyos, néha életveszélyes állapothoz vezető „belső” gombás gyulladások is.

A diagnózis pedig nem mindig egyszerű. Felszíni fertőzés esetén a kórisme felállítása a hajszálról és/vagy a bőrről vett kaparék mikroszkópos vizsgálatával, tenyésztéssel történik. Szisztémás, azaz az egész szervezetet vagy valamely létfontosságú szervet megtámadó fertőzés esetén, vérből vagy a fertőzött szövetből kísérelik meg a kórokozó kimutatását.

Mivel a betegség részletes ismertetéséhez egy vaskos tankönyv sem lenne elegendő, az alábbiakban felsoroljuk a gombás megbetegedések leggyakoribb fajtáit.

Közismert, hogy a bőrfertőzések nedves környezetben, uszodákban, trópusi melegben, tehát a jól megérdemelt pihenés, üdülés alatt terjednek igazán. Ennél prózaibb okok, például közös törülköző használata is okozhat nehezen gyógyuló (terjedő), viszkető, hámló bőrgyulladást.

Szövődménynek tekinthető, ha a körmök is érintettek. Ilyenkor a szaruban kialakul a tipikus, lemezes, fehéres elváltozás. Ma már szerencsére vannak hatásos készítmények, ezért a körömlevétel egyáltalán nem kötelező.

A haj fertőzését – elsősorban a gyermekek – egymástól és macskától is elkaphatják. A fejbőr körülírt területein kihullik a haj (az ilyen körülírt, szerencsére többnyire átmeneti kopaszságnak az orvosi neve: alopecia), és a hajszálak szürkésen elszíneződnek.

Elsősorban a nagyon fiatalokat és az időseket – azaz a gyengébb immunrendszerűeket – támadja meg a szintén igen gyakori szájpenész (soor oris), melyet a Candida albicans nevű gomba okoz. Nem súlyos betegség, legfeljebb étvágytalansággal járhat. viszont elég makacs, hetekig tartó szájecsetelést igényelhet.

Gyakori nőgyógyászati betegség a viszketéssel, folyással, fájdalommal járó hüvelygombásodás. Főleg uszodában, de például méhen belüli eszközökkel – spirállal – is megfertőződhet a beteg. Hüvelygomba esetén nemcsak a nőt, hanem a – többnyire tünetmentes – férfi partnert is egyidejűleg kezelni kell, a „pingpong” fertőzés megakadályozása céljából. A további fertőzések elkerülése érdekében ajánlott a hüvelyflóra helyreállítása, stabilizálása probiotikus készítménnnyel, illetve a megfelelő intim tisztálkodás.

Szisztémás, az egész szervezetet érintő fertőzés esetén a gomba a véráramba kerül, majd egy vagy több szervbe jutva annak súlyos gyulladását okozza. Ez többnyire olyan betegekben fordul elő, akiknek nagyon legyengült a védekező rendszerük. Közéjük tartoznak az újszülöttek, fiatal csecsemők és a nagyon idős emberek, valamint a szervezet védekezőképességét gyengítő kezeléseken (például rosszindulatú daganat miatt kemoterápián vagy sugárkezelésen) átesettek.

Gombás fertőzés gyógykezelések mellékhatásaként is kialakulhat. A mai, igen jó hatásfokkal gyógyító antibiotikumok egyik komoly komplikációja, hogy a baktériumok túlzott „kiirtása” miatt helyüket a gombák foglalják el (ha némileg egyszerűsített is ez a kórélettani levezetés). Sajnos bármely belső szerv megbetegedhet. Leggyakoribb az agy, a vesék, tüdők, a szem, az arcüreg gombás fertőzése, melyek leküzdése gyakran hosszadalmas, türelmet igénylő feladat.

A gombákra is vonatkozik az a medicinában általános szabály, hogy könnyebb a betegségeket megelőzni, mint gyógyítani!

Dr. Nemes János
gyermekkardiológus főorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!