Keresés
Close this search box.

Férfi klimax és hormonegyensúly

//

A férfi és női nemi szervek – prosztata és méh, herék és petefészkek – ugyanazokból az embrionális sejtekből fejlődnek ki, ugyanazokra a nemi hormonokra reagálnak: ösztradiolra, progeszteronra és tesztoszteronra. Emiatt a hormonális harmónia megteremtése, helyreállítása is hasonló módon történhet.

Férfi klimax és hormonegyensúly

A legtöbb férfi nem érti, mi köze lehetne a női ciklussal kapcsolatban emlegetett progeszteron hormonhoz. Ha ezt javasolnák számára – akármilyen alacsony dózisban is – az andropauza kapcsán tapasztalt elhízásra és prosztata panaszaira, rögtön elutasítaná mondván, köszöni, ő nem akar melleket növeszteni! Nem tudja, hogy épp e nélkül történhet vele ilyesmi. Teljesen alaptalan a progeszteronpótlás nőiesítő hatásától való félelem, hiszen csak az ösztrogén felelős a külső nemi jegyek kialakulásáért, a progeszteron nem!

A progeszteron hormon termelődése és jelenléte a férfiakban is életbevágóan fontos, hiszen a férfi szervezete progeszteronból állítja elő a kortikoszteroid hormonokat és tesztoszteront. A kortikoszetroidnak pedig olyan meghatározó funkciókban jut szerep, mint a stresszreakció, az immunválasz, a gyulladás-szabályozás, a szénhidrát anyagcsere,a fehérje lebontás, a vér elektrolit szintjeinek szabályozása vagy a viselkedés. A tesztoszteron hormon főbb feladatai pedig a férfi nemi szervek kialakulása, a megfelelő izomzat, testszőrzet, csontozat, a férfias hang, és általában a másodlagos nemi jelleg kialakítása.

A férfiak sokkal kisebb mennyiségben állítanak elő progeszteront, mint a nők, de számukra is igen fontos, hiszen nincs tesztoszteron vagy kortikoszteroid progeszteron nélkül. A prosztata anyagcsere folyamatait a legmeghatározóbb részben hormonok befolyásolják, főleg az ösztradiol, a progeszteron és a tesztoszteron, melyet a herék állítanak elő. A baj akkor kezdődik, amikor a prosztatában (illetve a haj- és szőrtüszőkben) lévő 5-alpha-reduktáz enzim a tesztoszteront dihidro-tesztoszteronná (DHT) alakítja. A DHT erőteljesen stimulálja a prosztata sejtek burjánzását, ezzel prosztata megnagyobbodást okozva, melynek velejárója a – a húgyvezeték összenyomása miatt – a vizelési nehézség.

A progeszteron szint helyreállítása alacsony dózisú, természetes (növényi) progeszteron-pótlással megelőzheti a prosztata sejtek kórós burjánzását, így megvédheti a férfiakat a prosztata ráktól, megállíthatja a férfias kopaszodást, hajvesztést.

Sok férfi akkor került közvetlen kapcsolatba a progeszteronnal, amikor feleségük transzdermális növényi progeszteronpótlást kapott. Néhány hónap után a férfiak azt tapasztalták, hogy megnagyobbodott prosztatájuk erőteljes zsugorodásnak indult, vizelési gondjaik kezdtek megoldódni, fokozatosan visszatért a libidójuk.

Léteznek bizonyos 5-alpha reduktáz gátló szintetikus gyógyszerek is, melyeket prosztata megnagyobbodás, prosztatarák és hajhullás esetén alkalmaznak. Ezek valóban hatékonyak, de igen sok mellékhatással járnak (pl. impotencia, abnormális ejakuláció, erekciós problémák). Bevallom, ha férfi lennék, inkább a kopaszodást választanám!

A kor előrehaladtával nő a prosztatarák előfordulásának kockázata, az érintett férfiak többsége 65 évnél idősebb. A prosztatarák egy lassan fejlődő rákfajta, mely fiatal férfiakban gyorsabban fejlődik. A normális sejtek rákos sejtekké alakulásának oka ugyanaz, mind a „nőies” mell, mind pedig a prosztata-, petefészek- vagy méhnyakrák esetében. Ezen szervekben a kóros burjánzás oka elsősorban az ösztrogéndominancia, pontosabban az idegen, azaz xeno-ösztrogének jelenléte, felhalmozódása.

A férfiakban a kor előrehaladtával az ösztrogénszint lassan, de folyamatosan emelkedik, míg a progeszteron és tesztoszteron szintjük sajnos fokozatosan csökken. Így idővel ösztrogéndominancia alakulhat ki, melyet a környezetükben található, belélegezhető számtalan vegyszer, rovarirtó, permetszer, festék, hígító, műanyag, tisztítószer xeno-ösztrogén összetevői a szervezetbe jutva tovább fokoznak. A csökkent progeszteron és tesztoszteron szintű férfiak szervezetében ráadásul könnyebben teret hódítanak a xeno-ösztrogének, így hamarabb kialakul az ösztrogéndominancia, ami valóban járhat kóros mellnövekedéssel.

Az egészséges férfi szervezetében a tesztoszteron gondoskodik a megfelelő anyagcseréről, az izomzat fejlődéséről és a csontozat épségéről.

Komoly túlsúly esetén hormonális egyensúlytalanságra kell gyanakodnunk. A zsírsejtek is képesek ösztrogént termelni, s itt kezdődik az ördögi kör: minél több ösztrogén, annál több zsír, majd minél több zsír, annál több ösztrogén. Az ösztrogéndominancia következménye férfiaknál a mellnövekedés mellett, a prosztata megnagyobbodás, kóros súlygyarapodás, epehólyag problémák, idegesség és alvászavarok.

A tesztoszteronpótlás nem a legjobb megoldás, mivel ösztradiollá vagy dihidro-tesztoszteronná alakulhat, ami ödémát, prosztata megnagyobbodást, nemiszerv-sorvadást, alacsony libidót és rákot is okozhat. A valódi megoldás abban rejlik, hogy nem engedjük a meglévő tesztoszteronszint csökkenését, azaz DHT-vá átalakulását.

A csökkent tesztoszteronszint már csak egy okozat, maga az ok a progeszteron hiánya, mely képes lenne megakadályozni a „jó” tesztoszteron „rossz” dihidro-tesztoszteronná való átalakulását. Márpedig ha a tesztoszteron nem alakul át, akkor a xeno-ösztrogének sem képesek bejutni és rombolást okozni a férfiak szervezetében.

Végül összefoglaljuk a konkrét tüneteket, amelyek jelezhetik, ha csökken a férfi progeszteron- és tesztoszteronszintje: letargia, csökkent nemi vágy, erekciós problémák, impotencia, nemi szerv méretcsökkenése vagy sorvadása, testszőrzet csökkenése (nemi tájékon is), terméketlenség, „mellek” kialakulása, prosztata-megnagyobbodás, prosztatarák, izom, illetve ízületi gyengeség és fájdalom, here ciszták, hererák, alvászavar, depresszió, csontritkulás (prosztata műtét után is), hajhullás, hajminőség változása.

Hormonegyensúly tanácsadóként a megoldást abban látom, hogy természetes módszerekkel szinten kell tartani a férfi egészséges progeszteron szintjét, ezzel megelőzve a tesztoszteron csökkenését, átalakulását, ami egy sor nem kívánatos tünethez, állapothoz vezetne. A kialakult panaszok okainak felkutatása és célzott, személyre szabott kezelése is eredményes lehet természetes módszereinkkel.

Kis Éva
természetgyógyász, hormonegyensúly tanácsadó,
holisztikus hajgyógyász, skalpdiagnoszta

Konzultáció, személyre szabott terápiára bejelentkezés:
06-30/754-5416, 06-30/754-5417
info@nicehajgyogyaszat.hu
www.nicehajgyogyaszat.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!