Keresés
Close this search box.

A diéta szerepe a meddőség kezelésében

//

A nőgyógyászati rendellenességek kizárása után gyakran felmerül, hogy a meddőség hátterében hormonális probléma áll. A hormonrendszer eltéréseit pedig gyakran a helytelen táplálkozás, vagy a túlsúly okozza.

Kevesen tudják, hogy a táplálkozás gátolhatja, de segítheti is a fogamzást. A nyilvánvalóan mellőzendő dolgokon (cigaretta, alkohol) kívül, problémát okozhat még a túlzott tejfogyasztás is. Manapság egyre többen küzdenek laktóz-intoleranciával, illetve tejallergiával, puffadásos, székrekedéses, vagy éppen hasmenéses tünetekkel. A tejben lévő kazein lebontásáért felelős kazeináz enzim termelődése csecsemőkor után folyamatosan csökken, így a tej megemésztése igen energiaigényes folyamat és nyálkaképződéssel is jár. Túlzott tejfogyasztással épp a regenerálódásához szükséges energiát vonjuk el a szervezettől. Ha tehát nem sikerül teherbe esni, minden nagy energia-elvonással járó tevékenységgel érdemes felhagyni, így például a napi nagy mennyiségű tejfogyasztással is, sőt van, akinél teljesen ki kell iktatni a tejet.

A fehérje és szénhidrát együtt fogyasztva szintén nagy energia-elvonással jár, kerülendő ezért például a jól ismert rántott hús, burgonyapürével menü is. Köretként válasszunk inkább zöldségeket, főzelékféléket. Mellőzendő továbbá minden olyan élelmiszer, vagy étkezési szokás, amely erjedési folyamatot indíthat el: nem javasolt ezért étkezés végén gyümölcsöt fogyasztani, együk azt mindig önállóan (pl. tízórai, uzsonna).

Mellőzzük az ízfokozókat és az inzulin-rezisztenciához vezető, gyorsan felszívódó szénhidrátokat, cukrokat is! Érdemes kiemelnünk a glutamát nevű tartósító ízfokozószert (E620-628), amely szinte minden ételízesítőben, felvágottban, tartós élelmiszerben benne van. Ez az anyag megemelheti a prolaktin szintet, ami akadályozza a teherbeesést.

Bár a glutamát a véragy-gát miatt nem jut át az agyba, ám az agyfüggelék-mirigy kívül esik ezen a védettségen, sőt az ízlelőbimbókon keresztül a glutamát mindenképpen egy izgató jelet küld a központi idegrendszernek. Ajánlatosabb tehát házi készítésű ételeket fogyasztani, és kevés ételízesítőt használni. A mesterséges édesítőszerek ugyancsak igénybe veszik a májat, ezeket is javasolt elhagyni!

Érdemes már a fogantatás előtt elkezdeni például a folsav szedését, mert segít a velőcső-záródási rendellenességek megelőzésében, valamint a szív- és vese fejlődési rendellenességek előfordulását is csökkenti. A mesterséges készítményeken kívül megtalálható a zöld növényekben és a káposztafélékben. Az A-vitamin bevitelt ugyancsak javasolt a táplálékkal megoldani, mert túlzott mennyiségben májkárosító lehet. A későbbiekben, a magzatvédő vagy terhesvitamin szedése mellett külön A-vitamin pótlás nem ajánlott. Előanyagának, a béta-karotinnak természetes forrásai a sárgarépa, sütőtök, zeller, paradicsom, cékla, sárgadinnye, csipkebogyó, fokhagyma, halolaj, hering, makréla és a máj.

A tervezett fogamzás előtt szintén törekedni kell a testsúly rendezésére, hiszen a túl alacsony testsúly, és az elhízás egyaránt okozhat hormoneltolódást. A meddőség kezelése során az esetleges túlsúly csökkentéséhez a böjt is hatékony módszer, általa mentesülhet a szervezet a salakanyagoktól, méreganyagoktól, újra egyensúlyba jöhet az élettani funkciók szabályozása. Ez segítheti a menstruációs zavarok oldását, javulhat, vagy megszűnhet az inzulinrezisztencia. A testi-lelki működésekre egyaránt hat, a hangulati élet kiegyenlítettebbé válik, a lelki terhek megoldása elindul, a szervezet stressz-tűrő képessége nő. Sok esetben ez az állapot már önmagában is jelentősen növeli a fogantatás esélyét.

Dr. Bérczy Judit
endokrinológus főorvos, természetgyógyász
Dr. Demjén László
szülész-nőgyógyász szakorvos
endokrinkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!