Keresés
Close this search box.

Lúgosítsunk „zöldekkel”!

//

Az egészséges szervezetben a szervek és testfolyadékok szigorúan szabályozott sav-bázis egyensúlya bizonyos betegségek következtében megváltozhat, ami tovább gyarapítja a panaszok számát.

Lúgosítsunk „zöldekkel”!

Ismert tény, hogy a tápanyagok (fehérjék, zsírok, szénhidrátok) lebontása nem más, mint fokozatos oxidáció. Ennek során szerves savak (tejsav, citromsav, almasav stb.), majd végül szén-dioxid képződik, ami vízzel (szervezetünk jelentős része víz!) illékony szénsavat alkot, mely a tüdőn keresztül távozik. Vannak olyan savak (pl. foszforsav, húgysav, oxálsav, bizonyos aminosavak), amelyek viszonylag hosszú ideig visszamaradnak a sejten kívüli térben, vagy a véráramba jutnak.

Emiatt olyan anyagcserezavarok alakulhatnak ki, amelyek hosszú távon az emésztő-, kiválasztó- és légzőszervek megbetegedéseit okozhatják. A tüdő, a vér, a vese és a gyomor sajátságos sav-bázis egyensúlyi állapota biztosítja a szervezet összehangolt működését. A túlzott mennyiségű és energiában gazdag ételek fogyasztása azonban, előbb-utóbb „savasodás” kialakulásához vezet. Célszerű emiatt minél több káliumban, magnéziumban és kalciumban gazdag gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, melyek lúgosító hatása az anyagcsere-folyamatokban jelentősen ellensúlyozza a fokozott savtermelést.

A zöldségekben és gyümölcsökben gazdag, kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozáson és megfelelő vízpótláson kívül különféle gyógynövények is segíthetnek a szervezet sav-bázis arányának javításában. Erre a célra különösen alkalmas a magas vitamin és antioxidáns tartalmú búzafű, árpa, zabfű, lucerna, zöldtea, petrezselyem, bazsalikom és festőmályva, melyeknek kálium-, magnézium-, réz-, mangán-, molibdén- és cinktartalma is jelentős.

Prof. Dr. Szabó László Gy.
ny. egyetemi tanszékvezető tanár

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!