Keresés
Close this search box.

Kutyaharapást szőrivel

//

A parlagfű egész Európában megtalálható, mint vadon élő gyógynövény. Megítélése manapság igen szélsőséges, a többség veszélyes, irtandó közellenségnek tekinti, ám a jelenleg folyó kutatások kapcsán, egyre többen, és igen sokféle formában hasznosítják jótékony tulajdonságai miatt.

Elterjedésével kapcsolatban megfigyelték, hogy egy feltört, felszántott földterületen az első évben nagy erővel elszaporodik, majd az ezt követő 4-5 év alatt fokozatosan átadja helyét a többi növény vagy fűféle számára, ezért is tekintik intelligens növénynek.

Mivel gyógyászati szempontból a növény föld feletti része értékes, célszerű a még nem virágzó friss hajtások felső harmadát, telihold idején, lehetőleg napsütéses, kora délutáni órákban gyűjteni, amennyiben feldolgozni és tárolni szeretnénk, mivel lassan szárad ki. Azonnali felhasználáshoz bármikor gyűjthetjük, de vegyük figyelembe, hogy a föld feletti részek hatáserőssége újhold felé csökken.

A friss leveleket közvetlenül is fogyaszthatjuk, de készíthetünk belőle forrázatot, ahogy a szárított növényből is. Forrázata ne legyen túl tömény, mert hígan könnyebben kifejti hatását. Illóolaja hasonlóan hatékony, de annak adagolásával legyünk elővigyázatosak! Tinktúra formájában is alkalmazható. A szárított növényből készített por is alkalmas közvetlen fogyasztásra, vagy akár krémek készítésére is.

Bármilyen hihetetlenül hangzik: parlagfűvel az allergiás jellegű védekező reakciók – ha talán nem is mindegyik – jelentősen csökkenthetők, sőt meg is szüntethetők. Segít a pázsitfű-, parlagfű- és egyéb pollenallergiák esetén, mivel felerősíti, ellenállóvá teszi a szervezetet, így annak nem kell vészreakcióhoz folyamodnia. Használatának eredményeképpen, eltűnik a bő orrváladék és a túlzott nyákelválasztás, az égő, viszkető érzés az orrban és a szemben. A szüntelen tüsszentési inger is az előbbiekkel együtt hamar csillapodik. Rendszeres vagy megelőző használata bármilyen formában, megakadályozza az allergiás tünetek kialakulását úgy, ahogy sok más egészségi probléma esetén is segít. Ráadásul mindezt mellékhatások nélkül teszi e gyógynövény.

Alkalmazása kiszáradásos, folyadékhiányos állapotban ellenjavallt, ám a megfelelő napi folyadékbevitel mindenki számára egyébként is szükséges.

dr. Kmeth Sándor
orvos, javasgyógyász
javas.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!