Keresés
Close this search box.

Miről árulkodik arcunk?

//

Mitől betegszik meg az ember? Az 1800-as évek második felében Dr. W. H. Schüssler német homeopata orvos kutatásai során erre a kérdésre kereste a választ. Felismerte, hogy sejtjeinknek bizonyos sókra feltétlenül szükségük van az egészséges működéshez, sőt azt is, hogy minden szervre egy adott ásványisó-összetétel jellemző. Arcdiagnosztikai rendszere megalkotásakor feltérképezte azokat a külső jeleket, melyek előre jelzik a hiányállapotot, még a betegségek kialakulása előtt.

Miről árulkodik arcunk?

Az ásványi anyagok az anyagcsere szinte minden fázisában fontos szerepet töltenek be. Egy-egy ásványi anyag több funkciót is ellát a szervezetben. Amennyiben kevesebb ásványi anyagot viszünk be, vagy zavart szenved annak felszívódása, beépülése, különféle betegségek kialakulására számíthatunk.

E kényes egyensúly fenntartásában, helyreállításában nyújtanak segítséget a homeopátiás formában alkalmazott Schüssler-sók, melyeket Dr. Schüssler az 1800-as években már sikerrel alkalmazott akár az egyszerű izomgörcs elmulasztására (Magnesium phosphoricum), akár a halálos diftériajárvány idején több mint ezer gyermek meggyógyítására (Kalium chloratum).

Dr. Schüssler megfigyelte, hogy a betegségek nem elkülönült szerveket, hanem az egész embert érintik, s az „amint kint, úgy bent” évezredes bölcsességét követve, megalkotta arcdiagnosztikai rendszerét.

Schüssler doktor terápiás rendszere az elmúlt 150 év során számos orvos, homeopata, gyógyszerész és természetgyógyász tapasztalatával, megfigyelésével gazdagodott, s napjainkban is időszerű, hiszen célunk továbbra is a betegségek megelőzése, illetve a mellékhatások nélküli gyógyulás.

Mire jó az arcdiagnosztika?

Ki gondolta volna, hogy a finom ráncok, redők, a különböző elszíneződések, fénylések egyaránt egy-egy Schüssler-só hiányára utalnak? Ha megtanuljuk észlelni szervezetünk jelzéseit, az nem csak szépségünk megőrzésében segíthet, hanem bizonyos betegségek is megelőzhetővé válnak általa. Nincs más teendő: nézzünk a tükörbe, szemléljük meg gondosan vonásainkat, és ezt követően 2-3 hónapig alkalmazzuk a megfelelő Schüssler-sót. Bármiben bizonytalanok vagyunk, kérjünk tanácsot gyakorlott Schüssler-diagnosztától!

A diagnosztika során természetes fényben, smink nélkül tekintsük meg az arcot, és keressük a feltűnő eltéréseket. Az esztétikai céllal végzett szépészeti műtétek, a különböző anyagok beinjektálása elfedheti a diagnosztikai értékű eltéréseket, így nem kapunk teljes és pontos képet. Személyes tapasztalataim szerint, a ráncok, redőcskék megfigyelése nem szokott nehézséget okozni, azonban a fénylések, elszíneződések megfelelő értékelése már szakavatott szemet kíván.

Terjedelmi okokból ez alkalommal csak a 12-féle alapsó hiányára mutatunk be néhány jellemző tünetet, a teljesség igénye nélkül.

5. A Kalium phosphoricum hazánkban az egyik leggyakrabban alkalmazott Schüssler-só kimerültség, túlhajszoltág és a lakosság kb. 21%-át érintő szorongás, hangulati zavar kezelésére. A só hiányának legfőbb jele az arc szürkés tónusa, a beesett halánték, apatikus, érdektelen tekintet, mely daganatos betegekre különösen jellemző, így részükre a szer szinte automatikusan adható, mivel javítja a hangulatot, az életminőséget és a vitalitást.

6. Kalium sulfuricum hiány első jele a belső szemzugból kiinduló barnás elszíneződés, mely kiterjedhet az egész szem körüli területre. Fontos tünet az arcon megjelenő pigmentációs eltérés, mely gyermekkorban szeplők, később májfoltok elterjedését jelenti, de ide tartozik a vitiligo is, illetve a sárgásan korpázó fejbőr, valamint esetenként a gyors őszülés is.

10. Natrium sulphuricum-hiány jellemzői a szem alatti táskák, melyek enyhe esetben csak a reggeli ébredést követően láthatóak. Fontos jel a zöldessárga arcszín, főként a száj körül, a halántékon, a külső szemzugban és a fül előtt. Mindez epeproblémákra, illetve vizesedésre utalhat. E só hiányát jelzi a rosaceás orr, melyet gyulladásos vörös színe miatt „iszákos emberek orraként” ismerünk.

A Schüssler-sók előállítása napjainkban standardizált gyógyszergyári körülmények között történik, s recept nélkül kaphatók a patikákban. A Schüssler-sók nem csak tabletta, hanem krém formájában is alkalmazhatók. Miért szükségesek a krémek? Egy közismert homeopátiás szabály: szervezetünk gyógyulási folyamatai felülről lefelé, belülről kifelé zajlanak, szervezetünk először mindig az élet szempontjából fontosabb szervrendszereket (pl. keringés, légzés) részesíti előnyben. Ennek megfelelően a bőrben, illetve a bőrfelszínhez közel zajló folyamatok utolsóként kerülnek regenerálásra.

Bőrünk korai öregedése miatt például, hiába kezdünk el Siliceat és Calcium fluoratumot alkalmazni, szervezetünk először nagyobb ereink és belső szerveink hiánypótlását végzi el, csak ezt követően kerül sor a bőrre, melynek regenerálódását egyidejűleg krémekkel is gyorsíthatjuk.

A krémek másik nagy előnye, hogy az arcdiagnosztika alapján személyre szabott krémkombinációt tudunk keverni magunknak. Ha például, bőrünk tág pórusú, és belső szemzugunkban kockaredőt észlelünk, akkor számunkra a 8-as, 1-es kombinációja lesz megfelelő. Mindkét krémből borsónyit nyomunk a tenyerünkbe, összekeverjük, naponta kétszer használjuk, de készíthetünk belőle éjszakára pakolást is.

Több hónapos alkalmazásuk során a Schüssler-krémek úgy viselkednek, mint a bőr tanítói: megmutatják, hogyan tudja bőrünk a hiányállapotokat önerőből rendezni, tehát nem a tüneteket, hanem a kiváltó okot kezelik.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!