Keresés
Close this search box.

Elhízás… Horkolás… Szívbaj!

//

Aki rosszul alszik, másnap fáradt, nem tud munkájára koncentrálni, emiatt folyton stresszes, ami vérnyomás emelkedéshez és hosszú távon szív-érrendszeri betegséghez vezet. Az alváshiány a szervezet kimerülését eredményezi, ami alacsony energiaszinten nem tud regenerálódni, így előbb-utóbb szervi panaszok – például hipertónia, szívbetegség jelentkezhet. Mindkét körben nemcsak a végeredmény, de a kiindulópont is azonos: az alváshiány. Miért nem alszunk jól?

Elhízás… Horkolás… Szívbaj!

Egyre fiatalabb korosztályt érint a napjainkra népbetegségnek számító elhízás, ami az egyik fő kiváltó oka az alvásminőséget jelentősen rontó horkolásnak, illetve az alvás közben jelentkező légzéskimaradásnak (alvási apnoe betegség). Gyakorisága olyan drasztikusan növekszik, hogy a tudósok már újabb civilizációs betegségként emlegetik.

Az American Journal of Epidemiology folyóiratban közölt kutatásban arra hívják fel a figyelmet, hogy a fejlett országokban mára járványos méreteket öltő elhízás egy igen kockázatos következményével is szembe kell néznünk a jövőben: az alvási apnoe betegség terjedésével.

A túlsúlyos személyeknél a testi adottságok miatt is jellemzőbb az alvás közbeni légzéskimaradás, de az összefüggés fordítva is igaz: a horkolás és az alvási apnoe növeli az elhízás kockázatát.

Az alvás közbeni légzéskimaradás tünetei alattomosan jelentkeznek, először rendszerint a hálótárs veszi észre a horkolást, illetve a légzéskimaradást követő hirtelen, hangos levegővételt. A betegek számára sokszor nem egyértelmű, hogy nappali fáradtságukat, koncentrációs problémáikat, teljesítőképességük romlását alvási apnoe okozhatja. A légzéskimaradások miatt megzavart alvás ugyanis semmiképp nem pihentető, hosszútávon pedig számos komoly probléma – magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, diabétesz – előidézője lehet.

Dr. Kapocsi Judit, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistájának megfogalmazása szerint „az alvási apnoe szindróma során a garat izmok ellazulnak, valamint a nyelvgyök hátracsúszik, és ez megakadályozza, hogy elegendő levegő jusson a tüdőbe. Az agyban ezért oxigén hiány és széndioxid többlet lép fel, majd egy hirtelen horkantással felszabadulnak a légutak. Mivel ez többször is megismétlődik az éjszaka során, az alvás nyugtalanná válik, és nem piheni ki magát rendesen az illető, aminek következtében a vérnyomása megemelkedik. Ma már elfogadott tény, hogy az alvási apnoe szindróma hipertóniát okozhat.”

Egy 1520 személy bevonásával végzett kutatás során a 30 és 70 év közötti résztvevőknél alvásvizsgálatot végeztek. Az alvási apnoe betegségben szenvedők 14%-os aránya, az 1988-1994-ig tartó időszakhoz képest a vizsgálat 2007–2010-ig tartó szakaszában 55%-ra nőtt, s ez a kutatók véleménye szerint döntően az ez időszakra felszedett plusz kilók számából adódik. A több éven át zajló kutatás eredményeit az egész Egyesült Államokra extrapolálva, becsléseik szerint jelenleg a 30–49 éves férfiak 10%-a érintett a betegség tüneteitől. Ez az arány 50–70 év között már 17%. Nők esetében, ugyanezen korcsoportokat figyelembe véve 3, illetve 9%-os arányokat kapunk. Nemtől és életkortól függetlenül azonban minden csoportban megfigyelhető, hogy a tünetek elsősorban a nagyobb testsúlyú személyeknél jelentkeztek.

Változtasson! Az elhízás, mint rizikófaktor mellett az alvási apnoe gyakrabban jelentkezik férfiaknál, idősebb életkorban és genetikai hajlam esetén. A problémára azonban létezik megoldás. Az alvási apnoe leggyakoribb kezelési módja az ún. pozitív nyomású légsín terápia, vagy CPAP-terápia. A kezelés lényege, hogy jól záródó és a beteg által jól tolerálható, speciális anyagból készült orrmaszk vagy orr-száj maszk segítségével folyamatos pozitív levegőnyomást biztosít a felsőlégutakon keresztül a tüdő felé, így segítve a szabad és akadálymentes légzést alvás közben. Életmódváltással és testsúlycsökkenéssel egybekötve, az eszköz segítségével az alvási apnoe szövődményei is megelőzhetők.

dr. Vida Zsuzsanna
neurológus, szomnológus főorvos
sleepcenter.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!