Keresés
Close this search box.

Náthás vagyok!

//

A hűvös, nyirkos idő beköszöntével, egyre gyakoribbá válnak a hurutos, náthás megbetegedések. Maga a nátha annyira hétköznapi panasz, hogy gyakran nem is törődünk vele, pedig némi odafigyeléssel megelőzhetnénk, ráadásul elhanyagolt esetben, komoly szövődményekkel is járhat.

Zárt közösségekben, munkahelyen, iskolában a köhögő, náthás ember sok társát megfertőzheti, ezért hurutos tünetek esetén célszerű néhány napig otthon maradni. Amennyiben a panaszok 3 nap alatt nem enyhülnek, sőt lázzal, fülfájdalommal, erős torokfájással, nyelési vagy légzési nehézségekkel társulnak, mindenképp forduljunk orvoshoz!

Igyunk a szokásosnál több folyadékot, mely lehet tartósítószer-mentes narancslé, egyéb gyümölcslé, jó meleg gyógynövény-, például csipketea, mellyel a fokozott C-vitamin szükségletet is biztosítjuk, de kiegészíthetjük azt még C-vitamin tablettákkal is.

Sok szövődményt megelőzhetünk rendszeres orrfújással, orrdugulás esetén megfelelő orrcsepp használatával, hogy mindig biztosítsuk az orr átjárhatóságát.

Előfordulhat, hogy még a legnagyobb körültekintés ellenére is megfertőződünk, ám néhány hasznos tanács csökkentheti ennek esélyét. Válasszunk vegyes, zöldségben, gyümölcsben gazdag étrendet sok C-vitaminnal. Részesítsük előnyben a hazai idénygyümölcsöket legalábbis, ameddig hozzáférhetőek, később pedig a savanyú káposztát és a citrusféléket.

Az időjárásnak megfelelően, rétegesen öltözve, töltsünk minél több időt a szabadban, sportolással, kirándulással.

Megfázás, nátha, gyakori hurutos betegségek, ismétlődő légzőszervi fertőzések esetén a megelőzés és a terápia hasznos eszköze lehet a sókabin kezelés.

Dr. Augusztinovicz Mónika
fül-orr-gégész szakorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!