Keresés
Close this search box.

A fruktózfogyasztás következményei

//

Az emberek évezredekig – többnyire friss gyümölcs formájában – napi 16-20 g gyümölcscukrot (fruktózt) ettek. Ehhez képest ma átlagosan kb. napi 85-100 g fruktózt fogyasztunk, főként hozzáadott cukor formájában, annak minden káros következményével együtt.

A fruktózfogyasztás következményei

Korábban a cukorbetegeknek a glükóz fruktózzal való helyettesítését javasolták étrendjükben. Azóta már megállapították, hogy ha meghaladja a teljes energia bevitel 25%-át, akkor emelt vérzsír szintet és bélrendszeri tüneteket okoz. Emellett súlyosbítja az inzulinrezisztenciát és az elhízást, így glükóz helyett semmiképp nem ajánlható cukorbetegeknek.

Prevencióként is fontos lenne tudatosítani a lakosságban a nagymértékű fruktóz fogyasztás veszélyeit, kizárni étkezésükből a magas fruktóz tartalmú adalékanyagokkal dúsított, előre csomagolt élelmiszereket.

Különösen figyelniük kell a fruktóz tartalmú ételek kerülésére azoknak, akik fruktóz intoleranciában vagy felszívódási zavarban szenvednek. Az igen ritka fruktóz intolerancia örökletes genetikai betegség, melyben a szervezet nem termeli a fruktóz lebontásához szükséges enzimeket. A súlyos tünetek csak a fruktóz teljes kizárásával kerülhetők el, mivel gyógyszeres kezelés nem áll rendelkezésre.

A jóval gyakoribb fruktóz malabszorpció (felszívódási zavar) esetén a vékonybélben elégtelen felszívódású fruktóz a vastagbél baktériumainak „köszönhetően” erjedésnek indul, miközben hasi görcsöket és puffadást okozó gázok (hidrogén, széndioxid és metán) keletkeznek – a panaszokhoz hasmenés is társul. Kísérő tünetek: fáradtság, levertség, depresszió, koncentrációs zavar, vérszegénység, száraz bőr. A fruktóz megfelelő lebontását, a panaszok megelőzését segítheti a már hazánkban is kapható xilóz-izomeráz enzimkészítmény, mely némi „diétaszabadságot” ad az étkezések során.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!