Keresés
Close this search box.

Anti-aging flavonoidokkal

//

Tudományos áttörésként robbant be az időskori egészségmegőrzés világába az a nemrég befejeződött kísérletsorozat, melyben flavonoidok segítségével 50-69 éves embereknél sikerült visszafordítani a kognitív funkciók hanyatlását.

Az Anti Aging kifejezés, mely magyarul az öregedés lassítását jelenti, néhány évtizeddel ezelőtt terjedt el Nyugat-Európában, az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában. Azóta már több évtizedes hagyománya van ezeknek a praktikáknak, s a tudományosan igazolt módszerek közé tartozik a sejtszinten történő beavatkozás is – antioxidánsok segítségével.

Ismert módszere az öregedés lassításának az olyan élelmiszerek, vagy hatóanyagok (arányos és rendszeres) bevitele a szervezetbe, melyek antioxidáns hatással rendelkeznek. Ilyenek a vitaminok, az ásványi anyagok és a nyomelemek egy része, a telítetlen zsírsavak, de ide kapcsolódnak a kevésbé ismert, ún. polifenolos vegyületek is. Egyik legismertebb ezek közül a rezveratrol, amelyhez legkönnyebben a jó minőségű vörösborból juthatunk hozzá.

A polifenolok egyik – több mint 8000 tagot számláló – alcsoportja, a flavonoidok. Felfedezésüket Szent-Györgyi Albertnek és Rusznyák Istvánnak köszönhetjük, akik 1936-ban citrusfélékből mutatták ki az elsőket, amelyekről kiderült, hogy képesek csökkenteni a kapillárisok törékenységét. Mára már nyilvánvalóvá vált, hogy számos pozitív élettani hatással rendelkeznek: csökkentik a koleszterinszintet, gátolják a rákos folyamatok kialakulását, antiallergén hatással bírnak, erősítik az immunrendszert, védik a májat, és van, amelyik segít a fogyásban is.

A flavonoidok olyan növényi immunanyagok, melyek az emlősökbe (és az emberi szervezetbe) kerülve komoly védelmet biztosítanak a szabadgyökök romboló hatásával szemben. Természetes előfordulási helyük a zöldségek és gyümölcsök magja, héja, husa. A vörös gyümölcsökben kifejezetten nagy számban fordulnak elő (szeder, kökény, szilva, vörös szőlő, dió). Koncentrált formában étrend-kiegészítőkön keresztül is hozzájuthatunk bármelyik drogériában, gyógyszertárban.

Számtalan kutatási program és humán megfigyelés alapján a hosszú, egészséges élethez kulcsfontosságúak a következők: együnk sok gyümölcsöt és zöldséget, kerüljük a feldolgozott élelmiszereket és a sok cukrot, fogyasszunk kevés húst, amikor csak tudunk, mozogjunk és nevessünk sokat.

Scott A. Small professzor vezetésével, a Columbia Egyetem Egészségügyi Központjában végzett vizsgálatban flavonoidok segítségével sikerült visszafordítani a kognitív funkciók hanyatlását 50-69 éves embereknél. A kísérlet arra a korábbi kutatásra épült, amelyből kiderült, hogy egerek esetében a hippokampusz – amely felelős a memória helyes működéséért és a térbeli tájékozódásért – egy bizonyos része összefüggésbe hozható az idősebb korban bekövetkező szellemi hanyatlással.

A három hónapon át tartó programban résztvevő idős önkéntesek fele napi 900 milligramm flavanol-komplexet (Theobroma cacao extract) fogyasztott, míg a másik fele csupán napi 10 milligrammot. A páciensekkel memóriateszteket és speciális mágneses rezonancia vizsgálatokat végeztek a kutatás elején és végén. A különleges képalkotó eljárás segítségével a különböző agyi területek aktivitását, anyagcseréit figyelték meg.

A magas flavonoidfogyasztás meghozta gyümölcsét. Az agytevékenységről készült képeken szignifikáns különbség volt kimutatható a két csoport között. A memóriatesztek eredményei is radikális változásokat hoztak, mivel a napi közel egy gramm növényi immunagyagokat tartalmazó italt fogyasztók, 3 hónap után a 30-40 évesek szintjén teljesítettek.

Fenti eredmények is megerősítik, hogy ha a természet felé fordulunk és betartunk néhány alapvető életmódbeli szabályt, akkor sosem késő az egészségünket helyes irányba állítani.

Szabó László
hatóanyag-szakértő

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!