Keresés
Close this search box.

Nem mindegy, hogy mit szed köhögésre!

//

Tessék adni valamit köhögésre! – igen gyakran hangzik el ilyen kérés a patikában, melyet nehéz teljesíteni, mivel a köhögés különböző típusaira más és más készítmény szükséges. A betegség folyamán legtöbbször változik is a köhögés típusa, ráadásul más kell nappalra és más éjszakára. Mindez bonyolultnak tűnhet, ezért szenteljünk pár percet a részletekre.

Nem mindegy, hogy mit szed köhögésre!

A légutak felső szakaszában képződött váladékot tüsszögéssel, az alsóbb szakaszok lerakódásait köhögéssel tudjuk eltávolítani. Nem minden köhögés egyforma, lehet száraz, ugató vagy produktív, köpetürítéssel járó. A köpet színe gyulladások esetén sárgássá-zöldessé változik, asztma esetén tapadós, üvegszerű. Az erőlködéssel járó köhögésnél pedig vércsíkok is keveredhetnek bele.

Az őszi-téli meghűlések, vírusfertőzések idején a köhögés az egyik leggyakoribb tünet, amivel orvoshoz, gyógyszerészhez fordulunk, vagy kezelésére épp a házi patikából keresünk gyors megoldást. A betegség előrehaladtával a köhögés típusa is változhat, így az első napokban még száraz ingerköhögés néhány nap múlva produktívvá válhat, azaz megindul a köpetürítés.

A hurutos köhögés megjelenésekor nappal váladékoldó készítmények szedését javasoljuk. Ezeket addig célszerű alkalmazni, ameddig sűrű a köpet, vagy ameddig nehezen szakad fel a váladék. Éjszakára viszont a köhögés csillapítása lehet a célunk. Fontos, hogy a két készítményt – a váladékoldót és a köhögéscsillapítót – soha ne szedjük egy időben, hiszen egymás hatását gátolják. Ha nappal hurutoldót szedünk, akkor az utolsó adagot késő délután vegyük be, majd este a köhögéscsillapítót, hogy a köhögés a beteg alvását lehetőleg ne zavarja. Hurutos köhögésnél pár nap elteltével hagyjuk el a köhögéscsillapítót, és csak a váladékoldó készítményt szedjük tovább, az előírásnak megfelelően. A produktív köhögést ugyanis nem szabad elfojtani, csak a rohamokban jelentkező száraz, kínzó köhögést kell csillapítani. A nyákoldók és a köptetők segítik a légutakban termelődött nyák felhígulását, kiürülését. Hatásosságukat azonban jelentősen befolyásolja a megfelelő folyadékbevitel, de például a levegő páratartalma és az illóolajok használata is. Ha száraz a lakás levegője, az a légutakat is kiszáríthatja, érdemes ilyenkor párásítani, szükség esetén inhalálni. Ehhez használhatunk illóolajakat is, köhögés esetén kakukkfű-, zsálya-, eukaliptusz, vagy mentaolajat érdemes párologtatni.

Erős vagy elhúzódó köhögéssel mindig forduljon orvoshoz! A köhögés csak egy tünet, melynek eredményes kezeléséhez mindig a kiváltó okot kell megszüntetnünk. Ehhez olykor nem elegendők az otthoni praktikák, előfordulhat, hogy a köhögés súlyosabb, antibiotikus kezelést is igénylő betegségeket jelez. A szűnni nem akaró száraz köhögés tüdőgyulladás, hörgőgyulladás tünete is lehet, de arcüreggyulladást is jelezhet, amikor az eldugult, gyulladt orrmelléküregek miatt a garat felé lecsorgó váladék ingerköhögést provokál.

A légúti fertőzéseket követően akár 2-3 hétig is tarthat a köhögés. Ha a tünetek ennél tovább is fennállnak, vagy a köhögés „ok nélkül” tartósan jelentkezik, akkor is szükséges az orvosi kontroll.

Ne vegyük félvállról a köhögést, mert súlyos betegségre is utalhat, gyakran jelentkezik refluxos betegeknél, de jelezhet asztmát, vagy a tüdő daganatos elváltozását is. Egyes gyógyszerek – például vérnyomáscsökkentők – is hajlamosíthatnak köhögésre, ilyen esetben csak a gyógyszer cseréjével szüntethetők meg a panaszok.

Dr. Hidvégi Edit
gasztroenterológus szakorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!