Keresés
Close this search box.

Pollenallergia vagy nátha?

//

Bár egyre melegszik az idő, de a tavaszi változékony időjárás miatt még mindig könnyen megfázhatunk. A klasszikus náthás panaszok azonban összetéveszthetők a pollenszezonban gyakori allergiás tünetekkel. Nem árt tehát tudnunk, mi a kettő közti különbség.

Pollenallergia vagy nátha?

A náthát elsősorban vírusok okozzák. A betegség lefolyása átlagosan 7-10 nap. Ez idő alatt a tüneteket csillapíthatjuk megfelelő készítményekkel, a fülre is kiható szövődményeket megelőzhetjük házilagos kezelési módszerekkel.

A pollenallergia tünetei viszont az allergén növény virágzásának idején jelentkeznek, és egészen a pollenszórás végéig tartanak. Így a pollenszezon február végétől, a mogyoró virágzásától a leggyakoribb allergén, a parlagfű csúcsidőszakának végéig, azaz szeptember utolsó napjaiig eltarthat. Az alábbiakban összefoglaljuk a leggyakoribb tüneteket, és azt, hogy melyik betegségre jellemzőek. Így az eltérések felismerésével, az annak megfelelő kezelés időbeni megkezdésével a panaszok mérsékelhetők, és a felesleges gyógyszerszedés is elkerülhető.

A mindkét esetre jellemző vezető tünet, az orrfolyás allergia esetén átlátszó, vízszerű, nagy mennyiségű, míg nátha vírus esetén átlátszó, üveges, de bakteriális felülfertőzés esetén már sárgás, zöldes színezetű. Nátha esetén előfordul féloldali orrdugulás is, allergia esetén viszont mindkét orrlyuk eldugul. Tüsszögést mindkét esetben, könnyezést, szemviszketést viszont csak allergia esetén tapasztalunk. Láz allergia esetén soha, míg nátha esetén ritkán jelentkezik. Ugyanígy torokfájást is főként nátha esetén érezhetünk, allergiánál inkább viszkető érzés jelentkezik a torokban. Végül, ízületi és/vagy izomfájdalmak nátha vírusfertőzés esetén előfordulhatnak, míg allergia esetén soha nem jelentkeznek.

Pollenallergia esetén a tüneti készítmények szedését, alkalmazását az allergén növény virágzásának elején javasoljuk elkezdeni. Ehhez fontos azonosítanunk a panaszokat okozó növényt. A tüneti szerek mellett tartós megoldásként ma már olyan immunterápia is létezik, mely már az első évben jelentősen enyhíti a panaszokat.

Dr. Balogh Katalin
allergológus főorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!