Keresés
Close this search box.

Titokzatos védőanyagok a konyhában

//

Hallott-e már róla, hogy az élelmiszerek telis-tele vannak gyógyító hatású anyagokkal? Ráadásul ezek az alkotók kombináltan az élő, friss élelmiszerben sokkal hatékonyabbak, mint feldolgozva. Érdemes ezért minél több természetes állapotában meghagyott élelmiszert fogyasztani. Az alábbi cikk áttekinti, melyek is ezek a „bioaktív” anyagok.

Titokzatos védőanyagok a konyhában

Szívesen fogyaszt füstölt vagy sózott szalonnát? Sózáskor és füstöléskor nitrátok keletkeznek, melyek az emberi szervezetben rákkeltő nitrózaminokká alakulnak? Ennek ellenére a füstölt és sózott ételek előidézte veszélyt csökkenthetjük, sőt talán teljesen meg is szüntethetjük. Egyetlen trükkje van: feltétlenül enni kell hozzájuk paradicsomot, paprikát vagy az étkezések között gyümölcsöket. A paprikában fenolsav, a paradicsomban és a például a dinnyében pedig likopén, F-kumarin és klorogén található. Ezek olyan vegyületek – részben növényi színezőanyagok –, melyek csökkentik a nitrózaminok képződését.

Napi táplálkozásunkban – és a természetes termékekben – a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek és enzimek mellett vannak még olyan titokzatos anyagok, melyek védik egészségünket és természetes gyógyszerként hatnak. A táplálkozástudomány egyre több bioaktív anyagot fedez fel. Túlnyomórészt színező- és illatanyagokról van szó – egy részüket bioflavonoidoknak is nevezik –, de növényi hormonanyagok is tartoznak ide.

Íme, néhány példa, hogy lehetőséget kapjon napi táplálkozása útján egészsége megőrzésére.

Miben mit találhat?

Dr. Balaicza Erika
belgyógyász főorvos biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók, immunerősítés, allergiák és intoleranciák, Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel.: 06/20-588-28-10, www.balaicza.hu, dr.balaicza@gmail.com

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!