Keresés
Close this search box.

Ételallergia: megoldás a „mentes” étrend

//

Az Institute of Food Allergy Research kutatói úgy vélik, az interleukin-12 a felelős az ételallergiák megjelenéséért. Ez a molekula fontos szerepet játszik az immunrendszer helyes működésében, ám ételallergiások esetében nem termelődik. Felmerült, hogy külső bevitele terápiás lehetőséget nyújthat az ételallergiák enyhítése, gyógyítása terén.

Ételallergia:
megoldás a „mentes” étrend

Tudjuk, hogy az immunrendszer 80%-a a vékony- és vastagbél falaiban található, így nem csoda, ha az allergiás tünetek elsősorban ezen a területen jelentkeznek. Egyes vélemények szerint, az irritábilis bél szindróma (IBS), Chron-betegség és a vastagbélgyulladás mellett a cukorbetegség, az autoimmun betegségek, a pikkelysömör, a krónikus fáradtság szindróma, a migrén, elhízás, csökkent pajzsmirigy működés és a depresszió hátterében is rejtett táplálék allergia vagy intolerancia állhat.

Az interleukin-12 molekulák fontos szerepet töltenek be a szervezet idegen anyagokra – például az ételekben található fehérjékre – való immunválasz szabályozásában. A brit kutatóorvosok vizsgálatai szerint, az ételallergiában szenvedők szervezetében ez a molekula nincs jelen, mert a beteg szervezete nem, vagy csak csökkent mértékben képes azt előállítani. A kutatások a továbbiakban a gyógyászati célú felhasználásának kidolgozása irányában folynak.

Az ételallergiák jelen ismereteink szerint, még nem gyógyíthatók. Az allergiát kiváltó anyagok azonosítása azonban nagyon fontos, mivel jelenleg tünetmentes állapotot csak ezen összetevők étrendből való teljes kihagyásával, helyettesítésével érhetünk el. Az azonosítást megfelelő tesztek segítik,illetve az eliminációs diéta, azaz minden esetleg allergiát okozó élelmiszer – leggyakrabban például a gabonafélék, tejtermékek, valamint a tojás, tengeri halak, dió- és mogyorófélék stb. – mellőzése az étrendből, a tünetmentesség eléréséig. Ezután fokozatosan, egyesével újra fogyasztani kezdjük a kiiktatott ételeket, s így megállapíthatjuk, melynek hatására jelentkeznek újra a kellemetlen tünetek.

Dr. Babai László
Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!