Keresés
Close this search box.

Táplálkozási trendek 2018

//

Számos felmérés szerint a magyar emberek többsége úgy véli, hogy a genetikai és biológiai adottságokon túl az egészség megőrzésének kulcsa az egészségtudatos életmód. Táplálkozásunkban a tudatosság már nemcsak trendi, hanem trenddé kezd válni: a magyarok mintegy fele követ valamilyen diétát, vagy törekszik arra, hogy változtasson étkezési szokásain. Minden évben kiemelnek néhány élelmiszert – „szuperételt” – vagy divatdiétát, amitől fogyást vagy erőtől kicsattanó egészségi állapotot várnak.

A „szuperélelmiszer” vagy „szuperétel” népszerű fogalmak, általában olyan élelmiszereket – főként gyümölcsöket, zöldségeket – neveznek így, amelyek tápanyag-összetételük révén több egészségügyi előnyt nyújthatnak más termékekhez képest. Így vált híressé a rosszindulatú daganatok ellen az áfonya, az antioxidánsokkal teli accai bogyó, a szív- és érrendszeri betegségek ellen a gránátalma, cékla, kakaó, lazac, a magas koleszterinszint csökkentésére a fokhagyma, és még sorolhatnánk. Sokan azt szeretnék gondolni, hogy egyetlen zöldség vagy gyümölcs képes elpusztítani a káros sejteket, méreganyagokat, de ezeken az élelmiszereken végzett kutatások többségében kivonatokat használnak olyan töménységben, amely természetes módon nem található meg az adott ételben. Így például fokhagymából 28 gerezdet kellene megenni ahhoz, hogy a laboratóriumi dózisnak megfeleljen.

A 2018-as év a felmérések szerint a vegetáriánus és vegán konyha évének számít, de lássuk, milyen trendeket jósolnak a dietetikusok az élelmiszerek terén az idei évre:

• Hiper-helyi élelmiszerek – Olyan táplálékok, melyek beszerzése gyalogosan elérhető távolságban lehetséges, azaz ugyanott termesztik és dolgozzák fel, ahol elfogyasztják. Vannak már nálunk is önellátó éttermek, ahol az étlapon szereplő fogások alapanyagait az étterem saját kertjében, üvegházában termesztik, és saját állatállománnyal, borpincészettel rendelkeznek.

• „Bélbarát” élelmiszerek – Az erjesztett, savanyított élelmiszerek nagy trendnek örvendenek idén is. Többek között a „bélbarát” csoportba sorolható, probiotikumokat is tartalmazó kimchi (koreai, zöldségekből erjesztett étel), a kombucha (japán eredetű gombából készült tea), a miso (erjesztett szójabab), a savanyú káposzta, a kefir, valamint a prebiotikum (bélbaktériumok tápanyagai) tartalmú hagyma, fokhagyma és más hagymafélék.

• Tea – Még népszerűbb, mint valaha. Különösen a gyógy- és a zöld tea közkedvelt. Otthoni fogyasztása növekszik, de egyre több teaház is felbukkan a belvárosi utcákon.

• Alkoholmentes italok – Az egészségtudatos emberek egyre ritkábban választanak alkoholos italokat. Az érdekes ízvilágú prémium tonikok, alkoholmentes (desztillált) üdítőitalok és különböző gyógynövényes keverékek népszerűsége növekszik. Otthon könnyen elkészíthető szörp vagy mocktail is színesítheti a folyadékbevitelt. A mocktail szó a „mock” (utánzat) és a „cocktail” szóból ered: alkoholmentes ital, mely különféle gyümölcslevek és üdítőitalok keveréke.

A Pollock Communications és a Today’s Dietitian’s magazin által szervezett „Melyek a legújabb táplálkozási trendek?” című amerikai nemzeti felmérésben 2050 dietetikust kérdeztek meg arról, hogy szerintük a fogyasztók körében melyek lesznek a népszerű élelmiszerek 2018-ban. A válaszok alapján az első helyen a fermentált (erjesztett) élelmiszerek állnak, melyek elősegítik az egészséges bélműködést és a jó általános állapotot.

Így fest a dietetikusok által összeállított 2018. évi TOP 10 szuperélelmiszer lista:

A diétatrendek közül pedig első a „tiszta étkezés” („clean eating”), második a „növényi alapú étrend”, a harmadik helyen a magas zsírtartalmú, alacsony szénhidráttartalmú „ketogén diéta” áll – ezekről majd a későbbiekben részletesen írunk.

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
Táplálkozási Akadémia
www.mdosz.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!