Keresés
Close this search box.

Magas vérnyomástól a demenciáig

//

A kezeletlen magas vérnyomás számos problémát okozhat azáltal, hogy hosszú távon szűkíti és merevebbé teszi az ereket. A következmények között szerepel a szív-érrendszeri okokra visszavezethető demencia is.

Magas vérnyomástól a demenciáig

A kezeletlen magas vérnyomás eredményeként idővel lerakódások, plakkok jelenhetnek meg az erek falán, melyek rontják a vérellátást, ami súlyos érelmeszesedéshez vezethet – például a szívizomzatban, a vesében, a szem ütőereiben vagy akár az agyban. Emiatt jelentősen növekszik az infarktus, a stroke, a szívelégtelenség, a vakság és a demencia kockázata.

Ez utóbbi magyarázata, hogy a vérellátás zavara következtében kevesebb oxigén és tápanyag jut az agyba, így az agysejtek károsodhatnak, akár el is halhatnak. Ez a rombolás megmutatkozhat az adott személy memóriájában, gondolkodásában, koordinációjában, megértési és beszédképességeiben. Ezt a jelenséget nevezzük vaszkuláris – vagyis szív-érrendszeri eredetű demenciának.

A demencia (elbutulás) általában egy progresszív folyamat, ami idővel egyre súlyosabb tünetekkel jár.

A demenciák okai között – az Alzheimer-kór után – a szív-érrendszer ok a második leggyakoribb kiindulópont. Önmagában a vaszkuláris demenciára sajnos nincs gyógymód, de a kezelés lassíthatja az állapotromlást. Kezelni a probléma kiinduló okát, így például a cukorbetegséget, a magas koleszterinszintet vagy a vérnyomást és egyéb szívproblémákat szükséges.

A kardiológus által a diagnózis alapján rendelt értágító, vérnyomáscsökkentő, keringésjavító, illetve a pszichiáter által felírt speciálisan demenciára ható gyógyszerek mellett a kezelés másik pillére az életmód.

Ennek fontos része az állapot függvényében előírt rendszeres kardio- és izomfejlesztő testmozgás; a zöldségekre, gyümölcsökre, alacsony zsírtartalmú tejtermékekre, fehér húsokra épülő kiegyensúlyozott táplálkozás, például DASH-étrend; a normál testsúly visszaállítása, (mely leadott 10 kilogrammonként 5-20 Hgmm vérnyomáscsökkenést eredményezhet); az érszűkítő, vérnyomást növelő dohányzásról való leszokás; az agy „tornáztatása” rendszeres külső ingerekkel (pl. keresztrejtvény, kirándulás, társasjáték, nyugdíjasklub).

Dr. Kapocsi Judit Ph.D.
Med. habil. e. docens, kardiológus, belgyógyász főorvos
kardiokozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!