Keresés
Close this search box.

Hisztaminérzékenység? Nehéz felismerni!

//

Az ételintoleranciák kevéssé ismert, de ma már egyre gyakoribb típusa a hisztaminintolerancia. Igen szerteágazó tünetekkel jelentkezhet: a tipikus allergiás tünetektől (orrfolyás, könnyezés, szemviszketés), az asztmán, a gyomor-bél panaszokon és az ekcémán át, egészen a migrénes fejfájásig, sőt szapora szívverés és ízületi panaszok is jelentkezhetnek. Emiatt azonosítása nem egyszerű feladat.

Hisztaminérzékenység? Nehéz felismerni!

A tüneteket a táplálékkal bevitt hisztamin okozza, mely az érintetteknél a hisztaminbontó DAO (diamino-oxidáz) enzim hiányában felszívódik a bélből.

Az elégtelen DAO enzim működés oka lehet: tartós antibiotikus kezelés, akut és krónikus bélgyulladás, bélfertőzés vagy az enzimműködést segítő ún. ko-faktorok hiánya, de nőknél a változó korral is jelentkezhet.

A tünetek a hisztamin tartalmú ételek – például erjesztett, füstölt, hosszan tárolt élelmiszerek (savanyú káposzta, sajtok, vörösbor, pezsgő, szalámi, sonka, élesztő, nem friss tengeri ételek) – és hisztamint elszabadító, valamint DAO enzim-gátló élelmiszerek, így például a paradicsom, eper, kivi, csokoládé, feketekávé, sőt egyes gyógyszerek fogyasztása után 24 órán belül bármikor jelentkezhetnek.

A sokféle tünet, sokféle kiváltó táplálék miatt a probléma felismerése nehéz. Segíthet ebben az étkezési napló vezetése és a laboratóriumi DAO enzim-mérés.

Hisztaminérzékenység esetén érdemes a hisztaminmentes diétát megfontolni. A tünetek csökkentésére szedhetünk DAO enzimet pótló tablettát, mely hasonlóan működik, mint a zsír- és keményítőbontó enzimpótlók (lipáz, amiláz, proteáz tartalmú készítmények).

Érdemes hozzápótolnunk a DAO enzim ko-faktorait (réz, cink, B6- és C-vitamin), illetve fontos a hisztamin által kiváltott hízósejt-válasz ellen ható természetes stabilizátorok (pl. kvercetin) és antioxidánsok (pl. Ginkgo biloba) használata.

Antibiotikum-kúra után nagyon fontos a bélflóra probiotikus pótlása. A bélfal helyreállításában alkalmazható az L-glutamin aminosav, melynek használata gyulladásos bélbetegségek esetében elterjedt. (A hisztaminérzékenységről részletesen olvashat dr. Hidvégi Edit: Hogyan kerül a hisztamin az asztalra c. cikkében.)

Moldován Judit
biológus

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!