Keresés
Close this search box.

TESTMOZGÁS —» HA TÚL KEVÉS:Isiász, az ülő ember betegsége

//

A mozgásszegény életmód – az elhízás, cukorbetegség és a szív-érrendszeri problémák mellett – gyötrő mozgásszervi panaszok kiindulópontja is lehet. Az isiász (ülőideg-gyulladás, ülőidegzsába) például, kifejezetten a modern kor, egész pontosan az ülő ember betegsége.

TESTMOZGÁS
—» HA TÚL KEVÉS:

Isiász, az ülő ember betegsége

Az isiász az emberi szervezet leghosszabb idegéről, a nervus ischiadicus nevű ülőidegről kapta elnevezését.

Kialakulásának leggyakoribb oka az izmok, főként a derekat, a gerincet, a hátcsigolyákat tartó hátizmok edzetlensége, gyengülése a testmozgás hiányában jórészt üléssel, irodában töltött évek során. Az egyenlőtlen terhelés, a gyenge izomzattal végzett hirtelen mozdulat, emelés, cipekedés már önmagában is bajt okozhat, amit tovább fokozhat egy porckorongsérv, az ágyéki gerinccsatorna szűkülete, gyulladás vagy keringési rendellenesség. Ritkább esetben baleset vagy daganat is lehet a kiindulópont.

Az isiásszal járó fájdalom lehet hirtelen, de kialakulhat lassan, fokozatosan is. Jellemzője lehet, hogy hirtelen mozdulatnál, tüsszentéskor, köhögéskor belenyilall a fájdalom a derékba, de tartós fájdalom, zsibbadás is utalhat erre a betegségre. Jelentkezhet emellett érzéskiesés, szúró érzés, ügyetlenebb mozgás, esetleg izombénulás, súlyos esetben pedig akár vizelet- vagy széklet-visszatartási képtelenség is.

A leggyakoribb árulkodó tünet a derék fájdalma, amely valamelyik láb irányába kisugárzik, és ütögetéssel is kiváltható. A fájdalom mértéke és érzékelésének helye sok tényezőtől függ. Jelentkezhet:

Az isiász okozta panaszok közé tartozik az ún. hexenschuss: a hirtelen belenyilalló fájdalom többnyire az egyik lábban jelentkezik.

Az isiászról tudni kell, hogy ez egy ún. gyöki fájdalom, ami a koponyaűri nyomás fokozódásakor (pl. köhögés, tüsszentés, erőlködés) hirtelen erősödik. A kivizsgálás során éppen ez a tünet adhat okot a gyanúra, hogy porckorongsérv is állhat a háttérben.

A fájdalom csillapítható,
a kiújulás megelőzhető!

A diagnózis a panaszok ismeretében, a vizsgálatot követően születik meg, de sokszor már a páciens tartása is árulkodó. A kissé elcsavarodott, ún. antalgiás testtartás ugyanis a fájdalom kerülése miatt alakul ki.

A javasolt terápia elsőként a pihentetés, amelyet kiegészíthet a megfelelő cipő viselése, a kemény felületen való alvás és az isiászborogatás.

A fájdalom csillapítására számos módszer áll rendelkezésünkre a szájon át szedhető szerektől a célzott injekciókig, amikor közvetlenül tudjuk eljuttatni a hatóanyagokat az idegnyomási ponthoz.

Hatékony segítség lehet még a természetes mechanizmusokon alapuló lökéshullám terápia, az orvosi kollagéninjekció és a non-szteroid, izomlazító hatású infúziós kúraszerű kezelés is. Súlyos esetben pedig megfontolandó az idegsebészeti műtét lehetősége.

Ha a páciens túl van a fájdalom akut szakaszán, előtérbe kerül a gyógytorna, melynek célja a gerincet, a derekat – tulajdonképpen a csigolyákat – tartó, így az ideggyököt felszabadító izmok, mély hátizmok erősítése, folyamatosan kondícióban tartása.

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc.
sebész és TCM szakorvos
FájdalomKözpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!