Keresés
Close this search box.

Életmódváltás a családtervezés szolgálatában

//

Nemcsak Magyarországon, de az egész világon egyre több a teherbeesési nehézségekkel küzdő pár, aminek hátterében számtalan tényező állhat. Érdemes különféle vizsgálatokkal mielőbb kiderítenünk a sikertelenség okát a megfelelő terápia kiválasztása és az esetleg szükséges életmódváltás bevezetése érdekében.

Életmódváltás a családtervezés szolgálatában

● VIZSGÁLATOK – Általában vérvétellel kezdjük, ahol a szükséges hormonok (ösztrogén, progeszteron, LH, FSH, tesztoszteron, prolaktin, AMH) szintjét is ellenőrzik. Ezekből kiszűrhető az esetleges progeszteronhiány, a túl magas prolaktin szint, valamint a (korai) menopauza is.

Érdemes meghatározni a TSH, T3, T4 szintjét is, ami a pajzsmirigy működéséről, annak hormontermeléséről ad képet. Ennek zavara ugyanis könnyen vezethet meddőséghez, vagy sorozatos vetéléshez is. A problémát a legtöbb esetben gyógyszeresen kezelni lehet, s a terápiát a terhesség alatt is folytatni szükséges.

A terheléses vércukorteszt is indokolt lehet, hiszen mind az inzulinrezisztencia, mind a cukorbetegség a teherbeesés útjában állhatnak.

Ultrahang készülékkel ellenőrizni tudjuk a peteérést, azt, hogy a páciens szenved-e PCOS-ben (policisztás ovárium szindróma), illetve vannak-e különböző cisztákra, miómára és egyéb elváltozásokra utaló jelek.

Meddőség nemcsak hormonális eltolódás vagy betegségek következtében alakulhat ki. Anatómiai elváltozások is okozhatják a gyermekáldás elmaradását még akkor is, ha a kismama előtte sikeresen kihordott egy terhességet. Ezek feltárására szolgáló vizsgálat a méh- és hastükrözés, illetve a petevezetők átjárhatóságának ellenőrzése. Segítségükkel fény derülhet például arra, ha valamelyik petevezető elzáródott vagy összenövések keletkeztek a méhben (szülészeti események, vetélés, császármetszés után ez viszonylag gyakori). Szerencsére a legtöbb probléma kisebb endoszkópos műtéttel orvosolható.

A meddőségi kivizsgálás fontos része a HPV- és rákszűrés, a vizelet és hüvelyváladék tenyésztése, esetenként a méhnyakból levett DNS alapú kórokozó meghatározása.

Ugyancsak szükség lehet a véralvadási faktorok ellenőrzésére, immunológiai, genetikai és férfi andrológiai vizsgálatra, s egyéb okok hiányában nem zárhatjuk ki, hogy a meddőség hátterében pszichés tényezők állnak, így előfordul, hogy a tényfeltárás során a pszichológiai vizsgálat és terápia vezet eredményre.

Dr. Hernádi Balázs
nőgyógyász szakorvos
nogyogyaszatikozpont.hu

● TÚLSÚLY ÉS HORMONOK Napjainkban már vitathatatlan tény, hogy a túlsúly jelentősen befolyásolja a gyermekáldást. A magasabb BMI-vel jóval nehezebb teherbe esni.

A magas rosttartalmú, zöldségekben és gyümölcsökben bővelkedő, egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás azonban jelentősen megkönnyítheti a gyermekáldást.

Amennyiben az illető egészségtelen életet él, az a testsúlyán is meglátszik, ami pedig gyakran hormonzavarra hívja fel a figyelmet. Mindez fordítva is igaz: a túlsúly könnyen provokálhat hormonzavart.

Ha az illető megszabadul a felesleges zsírréteg akár csak kis részétől, máris javul a termékenység. Azonban nem mindig elég a súlyfelesleg leadása. A teherbe eséshez és a zavartalan várandóssághoz a gyakran fennálló hormonzavar – például inzulinrezisztencia, PCOS, pajzsmirigy-alulműködés kezelésére is szükség van, hiszen ezek teljesen felborítják a női hormonháztartást.

Önmagában a zsírszövet is termel hormonokat, például ösztrogént, így minél vastagabb valakin a zsírréteg, annál nagyobb eséllyel fog ösztrogén-dominanciában szenvedni, ami szintén csökkenti a teherbeesés valószínűségét.

● INZULINREZISZTENCIA – Az inzulin a szénhidrát-anyagcsere egyik fő hormonja, mely segít az energiaként szolgáló glükózt a sejtekbe juttatni. Amikor megemelkedik a glükózszint (például evés után), akkor több inzulin termelődik, így a vércukorszint ismét lecsökken. Ha a normál glükózszint fenntartása csak túl sok inzulin termelésével lehetséges, úgy inzulinrezisztenciáról beszélünk. A túlzott inzulin-kibocsátástól azonban a hasnyálmirigy kimerülhet, ami 2-es típusú cukorbetegséghez vezet.

Az inzulinrezisztencia a női nemi hormonok szintjére is negatívan hat, ami menstruációs zavarokkal, teherbeesési nehézséggel járhat, további tünetei lehetnek – a testsúly növekedése mellett – a hajhullás, szőrnövekedés és az aknék megjelenése.

● PAJZSMIRIGY-ALULMŰKÖDÉS Magyarországon gyakori kórkép, mely nők esetében gátolja a normál tüszőérést, csökkenti a progeszteron szintjét és megemeli a prolaktin mennyiségét.

Jellemző tünetei: a normál étkezés mellett is testsúlygyarapodás, alacsony pulzusszám, álmosság, lehangoltság, fáradékonyság, vagy épp ellenkezőleg: idegesség, feszült hangulat, lobbanékonyság.

Jó hír, hogy vérvétellel és ultrahangvizsgálattal könnyen diagnosztizálható, a gyógyszeres kezelés hamar elkezdhető. Érdemes ezt még a babaproject előtt rendezni, hiszen nem jár mindig árulkodó tünetekkel, s lehet, hogy sikerül is teherbe esni, de jelentős a vetélés, illetve a magzati károsodás (fejlődési- és idegrendszeri problémák) kockázata. Bár a várandósság alatt a legtöbb gyógyszer tiltólistára kerül, de a pajzsmirigyre ható készítmények folyamatos szedése és a hormonszint gyakori ellenőrzése szükséges, mivel a baba normál fejlődéséhez megfelelő mennyiségű pajzsmirigy hormon kell.

● PCOS A policisztás ovárium szindróma minden tizedik nőt érinti és sajnos a vezető meddőségi okok között tartják számon. A korai vetélések aránya átlagosan 15-20%, ám ez PCOS esetében 35% is lehet.

A férfi nemi hormonok túlsúlyba kerülnek a nőivel szemben, így a peteérés zavart szenved. A ciklus során nem alakul ki domináns tüsző, ami később megrepedne, helyette kisebb-nagyobb folyadékkal teli ciszták alakulnak ki a petefészkekben.

Tünetei: meddőség, rendszertelen vagy hiányzó menstruáció, zsíros, pattanásos bőr, emelkedett inzulinszint, inzulinrezisztencia vagy lappangó diabétesz, fokozott szőrnövekedés, hajhullás, súlyproblémák, elhízás.

A PCOS gyógyszeres úton kezelhető, esetenként műtéti beavatkozás szükséges.

Ahhoz, hogy mihamarabb pozitívat mutasson a terhességi teszt, az összetett hormonális probléma komplex kezelése szükséges életmódváltással, az inzulinérzékenység javításával, előre meghatározott szénhidrátbevitellel, a testsúly optimalizálásával és rendszeres testmozgással.

A terápia összeállításában együttműködik az endokrinológus, a nőgyógyász, a diabetológus és a mozgásterápiás szakember.

Dr. Lőrincz Ildikó
nőgyógyász-endokrinológus szakorvos
Budai Endokrinközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!