Keresés
Close this search box.

Ha a gyerek „megfázott”

//

Érdemes tudatosítanunk, hogy a lehűlés önmagában nem okoz megfázást, sőt a hideg levegő tréninget jelent az immunrendszer számára. Az ún. meghűléses panaszok kiváltó oka tehát valójában fertőzéses eredetű. Ne fogjuk tehát a hidegre a vírusok okozta panaszokat: náthát, köhögést, fejfájást, lázat! A képlet egyszerű: megfázás = vírusfertőzés!

Ha a gyerek „megfázott”

A vírusfertőzések első tünetei között valóban szerepel a hidegrázás, de nem attól leszünk betegek, hogy fázunk: azért érezzük kellemetlennek a hideget, mert már meg vagyunk fertőzve. A betegség kialakulásában a lehűlés szerepe annyi, hogy a hideg rontja a bőr és a nyálkahártya vérellátását, ami gyengíti a test védekezőképességét, és utat nyit a kórokozóknak.

Nem tévedés: a hideg levegő jót tesz a megfázás ellen! Az a gyermek, akit úgy bebugyolálnak, mint egy eszkimót, vagy egész nap túlfűtött helyiségekben tartózkodik, könnyebben kap el fertőzéseket, mint az, aki hozzászokott a hideghez, és gyakran tartózkodik szabad levegőn. Az észszerűen adagolt hideginger növeli a szervezet ellenálló képességét. A hőingadozások (például a váltózuhany vagy a meleg-hideg lábfürdő) intenzív immunológiai és hormonális reakciót vált ki a szervezetben.

Különösen gyermekekre igaz: mindig egy réteggel kevesebb ruhát adjon gyermekére annál, mint amit helyesnek gondolna! A túlzott óvatosságból melegen öltöztetett gyerek könnyen megizzad. Az izzadás viszont a bőr erős lehűléséhez, s ez által elégtelen vérellátásához vezethet, ami kedvező előfeltételeket teremt a megfázáshoz (fertőződéshez). A lábakat, a vese tájékát és a füleket azonban tartsuk mindig melegen!

A téli hónapokban gyakori az ismételt megfázás (fertőződés). Az elsőszülött gyermek a legtöbb fertőzést csak akkor kapja el, amikor elkezd óvodába járni. A második gyermek viszont már kisbabakorban kap fertőzéseket, melyeket testvére az óvodából „hazahoz”.

A gyermekek fejlődésük folyamán vírusok százaival kerülnek kapcsolatba cseppfertőzés útján. Furcsa módon a közösségben már akkor fertőzhetnek a gyerekek, amikor saját maguk még tünetmentesek. Emiatt nem sok értelme van annak, hogy gyermekünket mindenképp távol tartsuk a közösségtől.

Vannak olyan tipikus, fertőződésre hajlamos gyerekek, akik genetikai okból a kórokozókra különösen intenzíven reagálnak. Ennek egyik lehetséges oka az A-immunglobulin hiánya. E védőanyag szerepe, hogy megakadályozza a kórokozók behatolását a nyálkahártyába. Az érintett gyerekeknél a fertőzések általában hosszabb lefolyásúak, gyakrabban keletkeznek komplikációk, például középfülgyulladás. Ezek a gyermekek a fertőzések között sajnos nem tudnak igazán felerősödni, fejlődésük is visszamaradhat, emiatt ajánlatos 2-3 hétre kivenni őket a közösségből, hogy megszakadjon a fertőzések láncolata.

Egyes vírustörzsek többre is képesek, mint egyszerű megfázásos tüneteket okozni. A magas lázzal és nagyfokú gyengeséggel járó panaszok nemcsak a közérzetet rontják, hanem komoly szövődményeket is okozhatnak gyermekek és felnőttek körében egyaránt. Ilyen esetekben javasolt immunerősítő, illetve vírus- és baktériumölő készítményeket szedni.

Az orvos náthára, köhögésre, torokfájásra sokféle gyógyszert felírhat, és létezik számos, többé-kevésbé jól bevált házi recept is: fokhagyma mézzel, ecetes zokni, kövirózsacsepp fülgyulladáskor, tormapakolás köhögés esetén stb.

A megfázásra, fertőzésre való hajlam csökken rendszeres sportolás, egészséges étrend, szaunázás, gőzfürdőzés, illetve meleg-hideg váltott zuhany hatására is. Utóbbi menete a következő: zuhanyozzunk olyan meleg vízzel, amelyet még el tudunk viselni, majd befejezésként 1-2 percen keresztül hideggel (12–18 ºC) csapassuk le testünket. A vizet a lábaktól felfelé, a szív irányába vezessük. Váltsunk ismét jó melegre, s ha átmelegedtünk, jöhet újra a hideg. Leghatásosabb, ha háromszor megismételjük a hideg zuhanyt. Végül alaposan törülközzünk meg és bújjunk jó meleg ruhába. Figyelem! Mivel a váltózuhany erős keringésaktiváló, álmatlanság esetén nem ajánlott este alkalmazni – reggel viszont remek ébresztő.

Dr. Balaicza Erika
belgyógyász főorvos
biológiai daganatkezelés, vitamin-infúziók, immunerősítés,

allergiák és intoleranciák, Lyme-kór, emésztési zavarok kezelése
Tel: 06 (20) 588-28-10
www.balaicza.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!