Segítőink a COVID-19 elleni csatában

//

A koronavírus pandémia kapcsán a vizsgálatok fókuszába kerültek azok a vitaminok, nyomelemek, gyógynövények és egyéb készítmények, melyek erősíthetik az immunrendszer védő funkcióit és csökkenthetik a gyulladásos citokinek szintjét.

Segítőink a COVID-19 elleni csatában

Idősebb korban és túlsúlyos egyéneknél (BMI≥30) a COVID-19 megbetegedés súlyosabb lefolyásában feltehetően a gyulladásos citokinek robbanásszerű felszabadulása – a citokin vihar – okozza a súlyos tüdőgyulladást, több szervi elégtelenséget, illetve gyakran a halált is. (1)

A természetes immunerősítők hozzájárulhatnak a fertőzés megelőzéséhez és enyhíthetik a betegség lefolyását.

● A C-vitamin – mint ismert antioxidáns – védi a szervezet sejtjeit az oxidatív károsodásoktól. A kollagénszintézis elősegítésével támogatja a bőr és nyálkahártya védőfunkcióját is. (2) Lényeges, hogy napi gyakorisággal kerüljön a szervezetbe C-vitamin, amit szervezetünk nem képes előállítani. A napi legalább 250mg-os C-vitaminadagolás felnőtteknél biztosítja a megfelelő szérum C-vitaminszintet, és kb. 10%-kal csökkentheti a nátha előfordulásának gyakoriságát. (3)

Egy vizsgálatban 50 COVID-19 fertőzött betegnek javult az állapota, gyorsabban gyógyultak C-vitamin bevitel után. (4)

A C-vitamin csökkenti a vírus által generált citokin vihart azáltal, hogy csökkenti a gyulladást okozó citokinek szintjét és elősegíti az antivirális citokinek termelődését. (5, 6)

● A D-vitamin segíti az immunrendszer működését: a megfelelő receptorhoz kapcsolódva a sejtmagban elindítja a különböző antimikrobiális fehérjék (defensin és katelicidin) termelődését, így képes aktiválni a szerzett és veleszületett immunrendszer sejtjeit. (7) A D-vitaminnal kapcsolatos vizsgálatok igazolták, hogy különféle légúti fertőzések (pl. influenza, tuberkulózis) megelőzésében, kezelésében nagy szerepet játszik. (8)

Az USA Nemzeti Egészségügyi Intézete (NIH) már 2009-ben felhívta a figyelmet arra, hogy az alacsony D-vitaminszint (20ng/ml alatt) a nátha és az influenza fokozott rizikójával köthető össze. (9) Azóta számos vizsgálatot végeztek, melyek bizonyították, hogy a D-vitaminpótlás jelentős szerepet tölthet be a szervezet immunegyensúlyának megtartásában és a COVID-19 vírusfertőzés megelőzésében. (7) A rendszeres D-vitaminpótlás (3000-4000 NE/nap) akár 42%-kal csökkentheti a légúti fertőzések előfordulási gyakoriságát. (10)

Az utóbbi egy év tapasztalataiból látható, hogy a D-vitaminpótlás és a megfelelő D-vitaminellátottság a COVID-19 megbetegedéssel szemben is immunerősítő hatású. (5, 6, 7, 11)

● A béta-glükánok bizonyos gombák sejtfalában lévő poliszacharidok, melyek csökkentik az oxidatív stresszt és fokozzák a kórokozókat bekebelező immunsejtek (makrofágok) működését. (12, 13) Immunmoduláns hatásukat a természetes ölősejtek (Natural Killer) aktiválásával fejtik ki, de támogatják a T-helper és a B-sejteket is, melyek a szerzett immunitás sejtjei. (14) Egyik leghatékonyabb formája az élesztőből nyerhető ki. (15)

A béta-glükán segít megelőzni a COVID-19 vírusfertőzés okozta tüdőgyulladást, védi a tüdő sejtjeit a gyulladásos faktorok csökkentésével. (16)

Egyes kutatások kimutatták, hogy C- és D-vitaminnal, illetve polifenolokkal együtt alkalmazva szinergikus hatás érvényesül a természetes védekezőképesség támogatásában. (2)

● Az olajfa (Olea europaea) bogyója és levelének kivonata az Ókor óta ismert gyógynövény. Napjainkban egészségre gyakorolt számos pozitív hatása (antidiabetikus, kardioprotektív, gyulladáscsökkentő) már bizonyítást nyert. (17) A leveléből izolált oleuropein antivirális és antibakteriális hatású. (17) Olaszország déli részén, a kiterjedt olajfaligetek vidékén kevesebben haláloztak el COVID-19 fertőzésben, mint az ország északi részén. (18)

● A bíbor kasvirág vagy Echinacea hatóanyagainak vírusölő hatását több vizsgálat igazolja. (19) Immunerősítő hatását elsősorban a falósejtek aktiválásán keresztül, a betegség legyőzését pedig erős gyulladáscsökkentő hatásával segíti. Jelátvivő molekulák aktiválásával felgyorsítja az immunválaszt vírusos fertőzés esetén. (20)

A COVID-19 fertőzés okozta citokin vihar, illetve a tüdőkárosodás miatti légzési elégtelenség kialakulása és súlyossága feltehetően csökkenthető kasvirág kivonattal. (21)

● A cink a szervezetben esszenciális szerepet tölt be a természetes szöveti gátak (pl. nyálkahártya felszíne, légzőszervek hámsejtjei) megőrzésében, ezáltal megakadályozva a kórokozók bejutását. (22) Megállapították, hogy a 60-65 év fölöttiek nem jutnak hozzá a napi szükséges cink-mennyiség feléhez sem. A cinkhiány valószínűleg hozzáadható a COVID-19 fertőzésre hajlamosító tényezőkhöz. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása hozzájárulhat a citokin vihar elkerüléséhez. (20)

Egy vizsgálatban a cink képes volt gátolni a SARS-koronavírus és arterivírus szaporodását és receptorokhoz való kötődését. (22)

● A szelént egyfajta „szépségvitaminként” ismerjük, mely felelős a haj, bőr és körmök egészségéért, emellett erősíti az immunrendszert is. Jól felszívódó, szerves kötésű formája elengedhetetlen az immunsejtek éréséhez, működéséhez, bizonyos immunsejtek termelődésének szabályozásához. (23)

Szelénhiányos egyéneknél nagyobb a COVID-19 fertőződés veszélye és súlyosabb a betegség lefolyása, a szelén csökkenti a vírusfertőzés okozta érfalgyulladást is. (24)

Valószínűsíthető, hogy nagy dózisú szelén fogyasztását követően illékony szelén tartalmú vegyület (dimetil-szelenid) választódik ki a tüdőben, mely megakadályozhatja a COVID-19 fertőzés kialakulását. (24)

A legújabb kutatások rámutatnak arra is, hogy a megfelelő immunerősítő kombinációk sokkal hatékonyabbak, mint a külön-külön alkalmazott hatóanyagok.

Dr. Pápay Zsófia, Ph.D.
szakgyógyszerész

Források:

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!