Keresés
Close this search box.

Zoom-fáradtság

//

A koronavírus-járvány alaposan átalakította kapcsolattartási formáinkat a magánélet és a munka terén egyaránt. Mindez – talán az óvodások kivételével – már az összes korosztályt érinti, sújtja. De mi is a bajunk a videokonferenciákkal, a netes családi és baráti csevegésekkel, virtuális találkozókkal?

Zoom-fáradtság

Gyerekeknek online tanítás, felnőtteknek egész nap videokonferenciák home office-ban, mindez este átcsap a távoli családtagokkal folytatott csevegésbe, melybe már a nagyszülők és az unokák is bekapcsolódnak. Aztán jönnek a virtuális bulik, egyéb események, a közös netes iszogatás a haverokkal. Ez így egyszerű, gyors, olcsó! Miért vagyunk mégis fáradtabbak, mintha reggel-este egy-egy órát utaznánk a munkahelyre?

Az első Covid-hullám idején vált ismertté a Zoom-fáradtság jelensége, de annak pszichés vonatkozásairól elsőként idén februárban jelentek meg kutatási eredmények a Stanford Egyetem kutatói jóvoltából, a Technology, Mind and Behavior szaklapban. A kutatók 4 fő okot azonosítottak, melyek a videokonferenciákat különösen kimerítővé teszik.

1. Folyamatos szemkontaktus egyszerre sok emberrel, mindenki néz mindenkit, ráadásul mindenki nagyon közel van, amit stresszhelyzetként élhetünk meg.
—» Ne cseteljünk teljes képernyős méretben és távolodjunk el kissé a monitortól!

2. Folyamatosan látjuk magunkat is, mintha tükröt néznénk, így nem tudunk természetesen viselkedni.
—» Állítsuk be úgy a felületet, hogy csak a beszélgetőpartnereket lássuk!

2. A kamera elé szögezve megszűnik a mozgásszabadság.
—» Alakítsunk ki szellősebb munkaterületet, oldjuk meg, hogy minél többet tudjunk állva dolgozni, így több lehetőségünk lesz a mozgásra, amitől javul a kognitív teljesítmény – lásd: telefonálás közben sokan ösztönösen sétálnak.

4. Jelentősen nő a kognitív terhelés – elvész a nonverbális kommunikáció, a gesztusok, kézmozdulatok nem igazán láthatók, amit fokozott koncentrációval, szemkontaktussal, mimikával igyekszünk pótolni, és ez nagyon kimerítő.
—» Időnként kapcsoljuk ki a kamerát, álljunk fel, mozogjunk, és csak figyeljünk a beszélő hangjára, mintha telefonálnánk.

Forrás: Jeremy Bailenson, Nonverbal overload:

A theoretical argument for the causes of Zoom fatigue, Stanford University’s Virtual Human Interaction Lab

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!