Keresés
Close this search box.

Hová tűnt az erőm?

//

A koronavírus-fertőzés átvészelése megviselheti a szervezetet, ezért bizonyos mértékben természetes, ha fáradtságot tapasztalunk, de ha terhelhetőségünk heteken, hónapokon át sem javul, érdemes kivizsgáltatnunk, hogy valójában poszt-covid vagy egyéb betegség áll-e ennek hátterében.

Így romlik az oxigénellátás

A tüdőben a gázcsere a léghólyagocskákon keresztül történik. Ezek az apró, vékony falú, levegővel töltött gömbök sokszorosára növelik a tüdő légzőfelületét, az őket borító hajszálerek falán keresztül jut a vérbe a belélegzett levegőből az oxigén. Innen pedig a véráram viszi a szervekhez, az agyba, az izmokhoz és így tovább. A koronavírus-fertőzés következtében azonban a léghólyagocskák károsodhatnak, ezáltal pedig romlik a gázcsere a tüdőben. A léghólyagocskák falában idővel kötőszöveti réteg rakódhat le, a tüdő egyre rugalmatlanabbá válik, a véroxigén-ellátás tovább romlik.

Jellemző tünetek

A romló oxigénellátás miatt a beteg terhelhetősége csökken, egyre kevésbé tud koncentrálni, erőtlennek érzi magát, állandó fáradtságra panaszkodik. Fontos megjegyezni, hogy a poszt-covid tünetek átfogó kivizsgálást igényelnek, melynek során kiderülhet, hogy a panaszokat valóban lezajlott koronavírus-fertőzés vagy egyéb szervi, illetve funkcionális eltérés okozza.

A betegség lezajlását követő tartós fáradtságot okozhatja ugyanis vérszegénység, egyéb szervi, például szív- és érrendszeri megbetegedés is. Ilyen esetben azonban gondolni kell a tüdő károsodására is, különösen, ha más panaszok is utalnak erre, mint például elhúzódó köhögés, légszomj és nehézlégzés.

Speciális vizsgálatok

Annak eldöntéséhez, hogy a krónikus fáradtságot és a légzőszervi panaszokat poszt-covid szindróma okozza-e, tüdőgyógyászati kivizsgálás szükséges. Ennek során többek között laborvizsgálat, CT, speciális légzésfunkciós vizsgálat, ún. diffúziós kapacitásmérés is történik, melynek segítségével a gázcserezavart korai stádiumban ki lehet mutatni, mielőtt az olyan előrehaladott elváltozásokat okozna, melyek már a tüdő röntgenképen is láthatók és nagy eséllyel maradandók.

Dr. Potecz Györgyi
tüdőgyógyász, allergológus, klinikai immunológus főorvos
Tüdőközpon

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!