Keresés
Close this search box.

Andropauza – túl a csúcson?

//

A férfiklimax létezéséről először 1940-ben tettek említést, de még manapság is sokkal kevesebbet tudunk róla, mint a nők változókorának jelenségeiről. A jellemző tünetek és következmények ismertetése mellett nézzük, mit tehetünk, hogy lassítsuk e folyamatot!

A nőknél számos, jól ismert tünettel kísért, viszonylag rövid idő – néhány év – alatt lezajló hormonális átrendeződést a férfiaknál inkább egy sok éven át elhúzódó, fokozatos „takarékra állásként” jellemezhetjük. A folyamat gyakran már a 40-es évek táján elkezdődik, de lassúságánál fogva kevésbé látványos, esetenként csak a késő időskorban érezteti hatását. A vér tesztoszteron koncentrációjának évi 1%-os csökkenése a hormonszint viszonylag széles „biztonsági sávjának” köszönhetően 60 éves kor előtt ritkán okoz komoly tüneteket. Sokat számítanak e téren az egyéni adottságok, hiszen aki eleve „magasról indult”, az még 80 év fölött is a normális tartományban maradhat.

Az alacsony tesztoszteron-szint tipikus tünetei: a libidó, a nemi vágy csökkenése, merevedési zavar, impotencia, duzzadt és/vagy érzékeny mellek, a test- és szeméremszőrzet megritkulása, hasi elhízás, a fizikai aktivitás csökkenése, fáradékonyság, csökkenő izomtömeg és izomerő, esetleg hőhullámok.

Rejtett tünetnek tekinthetjük a csökkenő testmagasságot és csontleépülést, az enyhe vérszegénységet, a motivációvesztést, az önbizalom csorbulását, a koncentrálóképesség és az emlékezet romlását, a hangulatváltozásokat és depressziót, az alvási apnoét (légzéselakadás) és egyéb alvászavarokat. Fontos tudni, hogy a fent leírt tünetek némelyikének hátterében számos egyéb tényező is állhat. A tesztoszteronszint csökkenése ugyanakkor növeli egyes betegségek – például szív- és érrendszeri betegedések, csontritkulás stb. – kockázatát.

A tesztoszterontermelés csökkenésével egyidejűleg nő a vérben egy SHBG (Sex Hormone-Binding Globulin) nevű fehérje mennyisége, mely megköti az amúgy is alacsonyabb szabad, hatásos tesztoszteront.

A kor mellett a túlsúly is SHBG-szint növekedést eredményez, emiatt is alacsonyabb a túlsúlyos férfiak tesztoszteronszintje, ezért is hajlamosabbak a korai andropauzára.

Az SHBG szintje csökkenthető például D-vitaminnal, állati eredetű omega-3 zsírsavval, csalángyökér kivonattal, illetve magasabb fehérjefogyasztással.További tesztoszteronszint- csökkenést okozhat az évek előrehaladtával a HGH (növekedési hormon) csökkenése. Ahogy a HGH csökken, úgy nő az SHBG szintje. A HGH termelést, s így a jobb tesztoszteron eredményeket a fehérjében gazdag, alacsony szénhidráttartalmú étkezés segíti elő. Együnk tehát ennek érdekében kevés kenyeret, rizst, tésztát, burgonyát, kukoricát és édes gyümölcsöt, viszont bőségesen zöldséget és fehérjét!

Tanulmányok kimutatták, hogy a testmozgás stimulálja a tesztoszterontermelést, de például a maratoni futás 30%-os hormoncsökkenést is okozhat.

Ugyanis a nehezebb gyakorlatok, melyek fokozottan igénybe veszik a hát, karok, lábak és a vállak nagyobb izmait, tesztoszteront használnak az izomtömeg és izomerő növeléséhez. Másfelől viszont minél nagyobb az izomtömeg, annál magasabb a vérben a tesztoszteron szintje, ehhez heti háromszori, nem testsúlycsökkentő, specifikus izometrikus tréning a legmegfelelőbb.

A fokozott szexuális aktivitás növeli a tesztoszterontermelést, az alacsony hormonszint viszont ritkább, rendszertelenebb szexuális életet eredményez. A tesztoszteronszintjük reggel 6-8 óra között a legmagasabb, ezért is ébred a legtöbb férfi erekcióval. A férfiak inkább reggel éreznek szexuális késztetést, míg a nőknek inkább este erősebb a szexuális vágyuk. A férfiak általában több szexuális eseményt igényelnek, ami kedvez tesztoszteronszintjük fenntartásának. Ahogy a mondás tartja: „ha nem használod, elveszíted”.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!