Keresés
Close this search box.

Ízekre szedtük Magyarország Tortáit!

//

Augusztusban nemcsak a cukrászmesterek, hanem az országban sokan várták, hogy kinek az alkotása nyeri el a Magyarország Tortája, illetve a Magyarország Cukormentes Tortája kitüntető címet.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete immár 15. éve, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány pedig 10. éve szervezője a versenynek, melybe kizárólag természetes és egészséges alapanyagokból készült, Magyarországhoz, az államalapítás ünnepéhez kapcsolódó ízvilágú alkotásokkal lehet benevezni. Ezt kell tehát elsőre megugrania a cukrászmestereknek, aztán jöhet a finomítás. Nézzünk kicsit a kulisszák mögé, mert eddig talán mindenki ismeri a történetet.

A versenykiírást követően elszabadul a pályázók fantáziája, megálmodják az ízvilágot, kiválasztják az összetevőket, megtervezik a rétegeket, összeállítják a receptet, ami csak így leírva megy könnyen, a valóságban hosszú folyamat.

Az idei győztes torta készítője Fodor Sándor, eredeti szakmáját tekintve szakács, így őt is meglepetésként érte, hogy napraforgós, körtés, mézes kreációjával egyből győzelmet aratott. Aki a „Napraforgó” névre keresztelt tortát kóstolta, az egyetért abban, hogy a karamellizált csokoládé, a hársmézes joghurt és a vilmoskörte remekbe szabott ízélményt nyújt a torta esszenciáját adó pörkölt napraforgóval.

A cukormentes győztes, Füredi Krisztián neve ismerősen csenghet sokaknak, 2020-ban ugyanis ő volt az, aki Curiositas nevű, birsalmás finomságával maga mögé utasította a teljes mezőnyt. Kísérletező kedve idén sem hagyta nyugodni, kategóriát váltott a cukorbetegséggel küzdők nagy örömére. A Beszterce Rózsája nevű kompozícióban egyetlen tortán belül hat rétegben köszön vissza a torta íz- és névadója, a sárgabarack. Mivel a kiírás szerint a versenyzők nem használhattak fehér lisztet, Krisztián egy diós, sárgabarackmaglisztes piskótára „építkezett”. Ezt egy roppanós, fehércsokis, pörkölt diós réteg, egy tejszínes, étcsokikrém és sárgabarack mousse követte. A felsőbb szinteken pedig egy habkönnyű sárgabarackzselé is megjelent. A Beszterce Rózsájában nincsenek tolakodó ízek, talán ez teszi ennyire finommá. Ne feledkezzünk meg a mérnöki pontossággal megtervezett rétegrendről sem, melynek már a látványa is szemet gyönyörködtető!

A táplálékallergiában szenvedőkre nézve remek hír, hogy idén egyik győztes torta sem tartalmaz gabonalisztet. A szerencsésebbek már biztosan megkóstolták – Magyarország Tortáit ugyanis augusztus 20-án ízlelhették meg először az érdeklődők a Magyar Ízek Utcájában, illetve a nevesebb cukrászdákban. Természetesen otthonunkban is készíthetünk hasonló ízvilágú, gluténmentes finomságokat, hiszen ma már a minőségi, természetes alapanyagok beszerzése nem okoz nehézséget.

A gluténmentes lisztek esetében győződjünk meg róla, hogy zsírtalanított vagy zsíros változattal van-e dolgunk. A zsírtalanított változat előállításakor első lépésként a magból kisajtolják az olajat és csak azután őrlik finomra a száraz magmaradványt. A cukormentes országtorta diós piskótájában például zsírtalanított sárgabarackmagliszt szerepel.

Mielőtt a sütéshez hozzálátunk, annak is nézzünk utána, hogy az adott gluténmentes magliszt használható-e bázislisztként, azaz alkalmas-e a fehér liszt 100%-ának kiváltására, mint például az őrölt, pörkölt napraforgómag. Ha nem, akkor csak adalékként használható, azaz vagy a búzaliszthez keverjük megadott arányban, általában 10-30%-ban, hogy egy izgalmas, színes, tápanyagdús – bár nem gluténmentes – tésztát kapjunk, vagy egyéb mentes lisztekkel kombináljuk a gluténmentes végeredmény érdekében.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!