Keresés
Close this search box.

Hormonális okok a női panaszok hátterében?

//

A hormonális folyamatok befolyásolják szinte az egész szervezet működését, így nem meglepő, hogy gyakran beleszólnak a női nemi funkciókba is.

Menstruációs zavarok – A nőgyógyászati rendelőkben az egyik leggyakoribb panasz, melynek hátterében lehetnek fizikai elváltozások, pszichés problémák vagy hormonális zavarok is. Hátterében gyakran pajzsmirigyzavar, PCOS, (korai) menopauza, magas prolaktin szint, D-vitaminhiány, esetleg ösztrogéndominancia áll.

Hormonális elhízás – Ha normál étkezés mellett is folyamatos hízást tapasztal, esetleg diéta és testedzés mellett sem tud lefogyni, akkor valószínűleg hormonális betegség áll a háttérben. A helyzetet javasolt mielőbb kezelni, mert a kialakult túlsúly tovább ronthatja a meglévő hormonális zavarokat.

Vetélés, meddőség – Ahogyan a terhesség, úgy a vetélés is erőteljes hormonális befolyás alatt áll. Nemcsak az elégtelen tápanyagellátás, de az ösztrogénszint eltolódása vagy a progeszteron nem megfelelő koncentrációja is okozhatja. Állhat a háttérben kezeletlen pajzsmirigyzavar, a prolaktin magas szintje, PCOS és inzulinrezisztencia is. E kóros állapotokat a sikeres terhesség alatt is kezelni kell.

Ösztrogéndominancia – Ha szervezetünkben az ösztrogénnel szemben a progeszteron túlsúlyba kerül, az nemcsak kellemetlen tüneteket (libidóhiány, hajhullás, migrén, ödéma), hanem komolyabb betegségeket is okozhat (pl. mióma), melyek a hormonegyensúly helyreállításával megszüntethetők.

Klimax – A változókor bekövetkezése szintén hormonális eredetű, és komoly változásokkal jár. A menopauza okozta tünetek (hőhullámok, izzadás, hangulatingadozások), valamint esetleges szövődmények (pl. csontritkulás) megelőzésében, enyhítésében is kérjünk szakorvosi segítséget.

Gyakoribbá váló fertőzések – A hormonális egyensúly eltolódása, illetve antibiotikus kezelések hatására is gyakoribbá válhatnak az intim fertőzések, melyek lehetnek gombás, vírusos vagy bakteriális eredetűek. Amennyiben (a megfelelő kezelés ellenére) ezek visszatérően jelentkeznek, gondolnunk kell a védelmet szolgáló hüvelyflóra károsodására is. Ennek helyreállításáról lactobacillust is tartalmazó, megfelelő készítményekkel gondoskodhatunk.

Dr. Lőrincz Ildikó
szülés-nőgyógyász, endokrinológus szakorvos
nogyogyaszatikozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!