Keresés
Close this search box.

Babagondok

//

Az anyukák többsége aggódva figyeli, eleget eszik-e, megfelelően gyarapodik-e a baba. Csecsemőkorban gyakori panasz a hasfájás, az étkezések utáni „bukás”, illetve a nagyobb mennyiségű nyálzás is, melynek többféle oka lehet.

Miért bukik?

Etetés után a büfiztetés célja, hogy a lenyelt levegő kijöhessen, ne feszítse túl a gyomrot, a nyelőcső záróizmát. Az első hónapokban természetes, hogy a baba kis mennyiségű tejet visszabukik az etetés utáni 5-10 percben. A bukás gyakori oka, hogy a gyermek egyszerűen túlette magát, és ilyenkor a felesleget böfizi fel. Mindez nem akadályozza a gyermek fejlődését, súlygyarapodását, ami átlag havi kb. 400-500 gramm – ha a baba féléves korára eléri a születési súlya kétszeresét, nincs ok aggodalomra.

A bukások gyakorisága a gyermek féléves korára fokozatosan csökken, addigra a gyomor záróizma megerősödik, s a baba több időt tölt ülő helyzetben.

Ám ha az etetés során a csecsemő fejét hátraszegi, fájdalmasan sír, rendszeresen nagyobb mennyiséget bukik (akár az étkezés után egy órával is), súlyfejlődése elmaradást mutat, felmerül a reflux gyanúja, ami viszont orvosi kezelést igényelhet.

Reflux esetén a gyermeket naponta többször, kisebb mennyiségekkel tápláljuk, utána fél óráig ne fektessük le. Emeljük meg ágyának fejrészét, hogy felsőteste fekvéskor is magasabban legyen. Csak végső esetben alkalmazzunk gyógyszert, a babák refluxa általában fél-egyéves korra megszűnik.

Dr. Hidvégi Edit PhD
gasztroenterológus, gyermektüdőgyógyász szakorvos
allergiakozpont.hu

Miért nyálzik?

A fokozott nyáltermelődés normális például a fogzás idején. Ha azonban a gyermek lázas, fáj a torka, étvágytalan, szájában afták jelennek meg, akkor valószínűleg szájnyálkahártya gyulladása van. A betegséget vírus okozza, a fájdalmat helyi érzéstelenítős ecsetelővel enyhítjük, folyamatos itatással, pépes ételekkel pótoljuk a folyadékot.

A gyermekkori nyálcsorgás hátterében a száj- és arcizmok gyengesége, fejletlensége is állhat. Ez a beszédfejlődést is fékezheti, kérjük ezért logopédus segítségét!

Az orrmandulák megnagyobbodása is okozhat nyálfolyást, mivel ez esetben a gyermek szájon át lélegzik, nyitott szájjal alszik, még horkolhat is. Ellenőriztessük a mandulákat, mert a tartós szájlégzés az állkapocs- és a fogazat fejlődésének rendellenességét is okozhatja.

Dr. Holpert Valéria
fül-orr-gégész, foniáter szakorvos
fulorrgegekozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!