Keresés
Close this search box.

Ha védjük a nyálkahártyánkat, az is megvéd minket!

//

Ez a számos szervünket beborító szövet – a maga kb. 600 m2 felületével – jelentős szerepet játszik abban, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Amíg hatékonyan és feltűnésmentesen végzi a dolgát, nem is gondolunk bele, mi mindent köszönhetünk a nyálkahártyáknak.

Bőrünkhöz hasonlóan a nyálkahártya is védőréteget képez a külvilággal szemben: megakadályozza, hogy kórokozók vagy káros anyagok hatoljanak be a szervezetünkbe. Fontos tehát megőriznünk épségét, egészséges működését, mert sérülése különféle betegségek kialakulásához vezethet. Létrejöhet például a szemen kötőhártya-gyulladás, nátha, orrfolyás, afta a szájban, de felléphetnek húgyúti és nemiszervi fertőzések, illetve a bélrendszer gyulladásos megbetegedései, légúti gyulladások (bronchitis), valamint gyomorfekély is. A nők életét – főként a változókoron túl – hüvelyszárazság is megnehezítheti.

Véd és nedvesít

A nyálkahártyák belülről kibélelik az üreges szerveket, illetve elválasztó réteget képeznek egyes belső szervek között.

A testünkben 5 területen találhatók meg:

  1. az emésztőrendszerben – a szájüregtől a gyomron át a belekig;
  2. a légzőszervekben – az orrlyukaktól a tüdőkig;
  3. az urogenitális rendszerben – a húgyhólyagban, a húgyvezetékben, nőknél a méhben és a hüvelyben, férfiaknál a hímvessző végén;
  4. a szemhéj belsejében;
  5. a fülben.

Bárhol is forduljon elő, védelmi feladatát kétféle módon látja el: egyrészt mechanikus határként működik, másrészt nyákszerű váladékot termel, amely folyamatosan nedvesen tartja és természetes antibiotikumokat (defenzineket) tartalmaz.

A nyálkahártya képes az adott szervnek megfelelő – a mikrobák elleni védekezésben nélkülözhetetlen – pH-értéket fenntartani; ez a kémhatás az egyes testtájakon különböző, a gyomorban például savas, míg a bélben lúgos.

Miért szárad ki?

Külső hatások miatt a nyálkahártya mégis kiszáradhat. Télen a fűtés, nyáron a légkondicionálás miatt sokan tapasztalnak orr- vagy szemszárazságot, utóbbiért felelős lehet a képernyő előtti hosszas munka, az erős szél vagy a huzat, de a nem megfelelő kontaktlencse is.

Szájszárazságot idézhet elő a szájon át való légzés, az alkoholfogyasztás és a dohányzás.

Hüvelyszárazság főként hormonális változások miatt, így terhesség és a szoptatás alatt, illetve a változókor után alakul ki. Utóbbi esetben az ösztrogénszint esik, ami számos következménnyel jár, ezért a nyálkahártya elveszíti hidratációs képességét és romlik a hüvely vérellátása is. Ennek következménye lehet például viszketés, égő érzés, illetve a szexuális élet kellemetlenné válása.

Észak citromja, a homoktövis

Szerencsére mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk a nyálkahártya egészségét, hidratáltságát. Kiegyensúlyozott táplálkozás és bőséges folyadékfogyasztás mellett pótoljuk a nyálkahártyavédő A-vitamint, melynek egyik leggazdagabb természetes forrása a homoktövis. Nem véletlenül nevezik az „észak citromjának”, hiszen jellegzetes narancssárga bogyói évszázadok óta az északi vidékeken élők fontos téli vitaminforrása.

Gyümölcshúsából lekvár, ivólé, szirup, bor, likőr készül, a népi gyógyászat pedig hagyományosan sebgyógyításra, megfázásos betegségek ellen és a látás javítására használja.

Érdemes olyan homoktövis-készítményt használnunk, amely egyaránt tartalmazza a homoktövisbogyó húsából és magjából kivont értékes olajat is, így kiegyensúlyozott arányban tudjuk bevinni valamennyi omega zsírsavat, vagyis az omega-3, -6 és -9 mellett az omega-7-et is, amely többféle módon támogatja a szervezet gyógyulását, így a nyálkahártya hidratáltságát is.

Forrás: tgy-magazin.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!