Keresés
Close this search box.

Sport = életerő, immunerősítés, stresszoldás

//

Nem hiába mondják, hogy a mozgás az élet! Felsorolni is nehéz, hány betegség, panasz megelőzésére, enyhítésére, megoldására, sőt nemcsak a testi bajok, hanem a lelki terhek enyhítésére is bizton számíthatunk rá. Nem kell egyéb, mint az elhatározás, az első lépés, majd a kitartó gyakorlás!

A rendszeres testedzés szervezetre gyakorolt hatásai, a teljesség igénye nélkül:

  • növeli a szervezet antioxidáns aktivitását, ezzel erősíti immunrendszerünket;
  • csökkenti a vércukor- és a vérzsír (triglicerid) szintjét;
  • gyógyszernek tekinthető azoknak, akik az étkezést követően nagy oxidatív stressznek vannak kitéve;
  • az inzulin hatékonyságát átlagosan 40%-kal javítja;
  • csökkenti a gyulladást, ezzel segíti az érelmeszesedés megelőzését;
  • oldja a feszültséget, csökkenti a depressziót;
  • javítja a szív működését;
  • jelentősen csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát;
  • fitten tart, fenntartja az ízületek mozgékonyságát;
  • erősíti az izomzatot, fenntartja annak rugalmasságát;
  • fékezi a csontritkulást;
  • megakadályozza az elhízást.

A szervezet védekezőrendszerének erősítése, karbantartása céljából a vitaminok, ásványi anyagok, étrend-kiegészítők mellett kitűnő immunerősítő módszer a testedzés is. A jól működő immunrendszer felismeri a külső „betolakodókat” és saját beteg sejtjeit. Több vizsgálat bizonyította, hogy a testmozgás még a tumorok kialakulásának valószínűségét is csökkenti. Az inaktív embereknek 2-szer akkora esélyük van szívbetegségekre, és nagyobb a stroke-kockázatuk is, mint az aktívan edzőknek.

Nem becsülhetjük le a testmozgás feszültséget levezető, stresszoldó, nyugtató hatását, melyre mai rohanó világunkban egyre többeknek van szüksége. Teljesen egyéni, hogy kit milyen mozgásforma tud kikapcsolni, megnyugtatni. A hevesebb vérmérsékletűek futnak, komoly súlyokkal dolgoznak a konditermekben, míg a visszafogottabb hajlamúak, és főként a nők kevésbé megerőltető sportágakat választanak. Jobban kedvelik az úszást, kocogást, nordic walking-ot, vagy a kifejezetten stresszoldó hatású jógát, thai-chi-t. A sportot egyéb stresszoldó módszerekkel is kiegészíthetjük, hogy hétköznapjainkat elviselhetőbb, mentálisan, lelkileg jobb állapotban tölthessük.

Mindegy, mit sportolunk, lényeg a rendszeresség és a mindenkori erőnlétünkhöz igazodó terhelési szint. Általánosságban közepes intenzitású mozgás az, amitől kimelegszünk, szaporán vesszük a levegőt és az anyagcsere 3-6-szorosára nő. Ez kevésbé fitt embernél egy tempós séta. Magas intenzitásnak nevezzük, ha izzadunk, és már majdnem kifogyunk a levegőből, az anyagcsere ilyenkor legalább 6-szorosára gyorsul.

Már heti 150 perc mérsékelt intenzitással végzett, és legalább 4×20 perc lendületes mozgás bizonyítottan jó hatással van az immunrendszer állapotára. Ugyanakkor a kardioedzések mellé érdemes súlyzós edzéseket is beiktatni, hiszen a testtartás, a gerinc és ízületek támogatása ugyanolyan fontos, mint a szív segítése.

Ha most először, vagy nagyobb kihagyás után szeretnénk elkezdeni sportolni, a sérülések elkerülése érdekében, tartsuk be a fokozatosság elvét. Jól döntünk, ha a vízi gimnasztikát vagy az úszást választjuk. Így a test minden izmát megmozgathatjuk, erősíthetjük az immunrendszert és növelhetjük az állóképességet is. Az ismétlődő mozdulatok növelik az izmok rugalmasságát, pozitívan hatnak a gerincmenti izmokra és még a pszichés egyensúlyhoz is hozzájárulnak.

Ha sikerül rátalálni a számunkra ideális sportra, nemcsak testi-, de lelki hatásait is élvezhetjük. Magabiztosabbnak érezhetjük magunkat, nőhet az önbizalmunk. Ráadásul mivel mozgás közben endorfinok, azaz „boldogsághormonok” szabadulnak fel, csökken a stressz szintje és javul általános közérzetünk is.

Dr. Apor Péter
egyetemi tanár, sportorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!