Keresés
Close this search box.

COVID: ne dőljünk még hátra!

//

Fordulóponthoz érkeztünk: soha nem voltunk ilyen jó helyzetben, hogy véget tudjunk vetni a világméretű pandémiának. Még nem lazíthatunk, fontos fenntartanunk a megelőző intézkedéseket, de már látjuk a végét – vélekedik Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója.

A WHO szerint már „látszik” a pandémia vége

A WHO adatai szerint ígéretes, hogy 2020 márciusa óta most a legalacsonyabbak a COVID-halálozási adatok.

Az új esetek száma is világszerte folyamatos csökkentést mutatott az elmúlt hetekben, bár sok országban az adatok pontatlanok, vélhetően nem a valóságos esetszámot mutatják.

A WHO felhívja a kormányok figyelmét, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a koronavírus elleni védőintézkedések terén a várható téli COVID-hullám idejére, gondoskodjanak a megfelelő orvosi felszerelésekről és az egészségügyi rendszer felkészültségéről, működőképességéről, hiszen az esetlegesen kialakuló újabb variánsok tönkretehetik az eddig elért eredményeket.

Olyan ez, mintha egy maratoni futó épp a cél előtt megállna, és nem szakítaná át a célszalagot – fogalmazott a főigazgató. Mivel már látjuk a végét, most kell igazán „gyorsan futnunk”, hogy biztosak lehessünk benne, valóban célba érünk és nem voltak hiábavalók eddigi erőfeszítéseink, melyeknek köszönhetően ténylegesen véget vethetünk a pandémiának.

Forrás: webmd.com

A lakosság belefáradt a pandémiába

Margarítisz Szhinász, az Európai Bizottságban az európai életmód előmozdításáért felelős alelnök véleménye szerint az elmúlt két év során az EU felkészült rá, hogy szembenézzen az idén ősszel és télen esedékes újabb koronavírus-hullámmal. A most meghozandó intézkedések nagymértékben meghatározzák a világjárvány jövőbeli alakulását.

Az Omicron BA.4 és BA.5 variánsok által dominált nyári fertőzési hullám megmutatta, hogy a világjárvány még nem ért teljesen véget, hiszen a vírus bár kisebb ütemben, de továbbra is terjed.

A lakosság körében azonban jellemző, hogy belefáradtak a pandémiába. Kevésbé törődnek a megelőzéssel és a higiéniai szabályok betartásával, ami megkönnyíti a vírus terjedését, utat nyitva az olyan új variánsok megjelenése előtt, melyek könnyebben kikerülik az immunitást. Vigyáznunk kell rá, hogy a világjárvány nyomán hozott válaszintézkedések nehezen kiharcolt eredményei nehogy kárba vesszenek, és megőrizzük a kontrollt a vírus terjedése felett.

Forrás: ec.europa.eu

A magyar virológus szerint is közel a vége

Rusvai Miklós virológus szerint az esetleges újabb variánsok már nem jelentenek akkora fenyegetést, mint korábban, mert sok országban magas az átoltottság, és a vírus is szelídült. – Sokak esetében a vírus nem okozott komoly megbetegedést, minden bizonnyal tünetmentesen haladt át rajtuk a fertőzés, így valószínűleg a továbbiakban sem kell tartaniuk tőle.

Régen sem halt bele mindenki a feketehimlőbe, de még a pestisbe sem. Akkor is voltak, akik egészségesen vészelték át a járványokat, mert nem egyformán vagyunk fogékonyak a kórokozókra. Kölcsey egyik testvére például belehalt a himlőbe, a másiknak semmi baja nem volt, a költő viszont egyik szemére megvakult.

Közel vagyunk tehát a világjárvány végéhez, úgy gondolom, a COVID náthavírusként marad majd velünk – fejtette ki a szakember a Blikknek, és hozzátette: aki nem tartozik semelyik rizikócsoportba, annak már nem szükséges újabb oltást felvennie. Azonban a 80 év felettiek, vagy akik idősek otthonában laknak, illetve a magas vérnyomással, cukorbetegséggel, tumorral, légúti betegséggel vagy allergiával élők évente egyszer, ősszel inkább vegyék fel a védőoltást!

Forrás: blikk.hu

Szakirodalom:
World Health Organization: “Media briefing on COVID-19 and other global health issues.”
Associate Press: “WHO: COVID end ‘in sight,’ deaths at lowest since March 2020.”
CNN: End of Covid-19 pandemic is in sight, WHO director-general says, ‘so let’s seize this opportunity

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!