Keresés
Close this search box.

Wellness, intim panaszokkal?

//

A hétköznapi rohanás, küzdelmek, stressz közepette teljesen kimerülünk, és pihenésre alig van módunk. Az őszi hűvös időben kellemes kikapcsolódást jelenthet egy illatos, meleg fürdő akár otthon, akár valamely gyógyfürdőben, wellness központban. A pihenés és feltöltődés mellett azonban törekedjünk arra, hogy csak szép élményekkel, ne pedig kellemetlen panaszokkal, fertőzésekkel térjünk haza!

Szervezetünk csak a vele való törődést hálálja meg, az elhanyagolást viszont megbünteti. Ennek külső jelei előbb-utóbb láthatóvá válnak, a friss, élénk tekintet tompul, az életteli arc fakóvá, nyúzottá válik.

Energiaszintünk napról napra csökken, egyre inkább eluralkodik rajtunk a fásultság, kimerültség, kedvetlenség, apátia. Biztosak lehetünk benne, hogy a számunkra látható, nyilvánvaló külső jeleken túl ilyen állapotban belső változások is zajlanak, melyek egyes szervek csökkent vagy zavart működéséhez vezetnek.

Ideje tehát a pihenésnek, kikapcsolódásnak! Ennek első lépése, hogy alaposan aludjuk ki magunkat! Ezt követi a friss levegőn végzett testmozgás, sport, séta, kocogás vagy akár kirándulás. Amint kezdünk erőre kapni, gondolkodjunk el rajta, hogy milyen módon tudjuk még kényeztetni magunkat, milyen szabadidős programra lenne módunk, mellyel kikapcsolódni, töltődni tudunk.

Sokan előnyben részesítik a meleg fürdőket akár otthon, akár egy gyógyfürdőben, a sportosabbak pedig uszodában róják a „köröket” erőnlétüknek megfelelően. A gyógyvizekben található ásványi anyagok a bőrön keresztül felszívódva fejtik ki hatásukat. A vérkeringésbe kerülve javítják az immunrendszer működését, fokozzák a nyirokkeringést, beindítják a gyógyító folyamatokat a szervezetben.

Az úszás, főleg a meleg vizes fürdőzés után az arra érzékenyek gyakran tapasztalnak felfázásos panaszokat – ezek valójában húgyúti fertőzések, melyeket a meleg vízben szaporodó kórokozók idéznek elő. A fürdőzést követően hüvelyi panaszok is jelentkezhetnek, több, kevesebb hüvelyi folyás kíséretében.

Az állapot megítéléséhez érdemes tisztáznunk: meddig tekinthető normálisnak a hüvelyi folyás? Ez alapjában egy természetes és szükséges jelenség, ami biztosítja a hüvely egészségét, védi a fertőzésekkel szemben. Minden nő tapasztalja, hogy mennyisége és állaga a ciklus során változó képet mutat. Fő szerepe a hüvely nedvesen tartása, a tisztulás, valamint a fertőzésekkel szembeni védekezés. A benne található lactobacillusok savas közeget biztosítanak, ennek köszönhetően több-kevesebb sikerrel védenek a káros mikroorganizmusok ellen. A váladék színe fehér, szinte átlátszó, szagtalan, nem darabos.

A várandósság során nagyobb mennyiségű a váladék, ennek célja a fokozott fertőzésvédelem, de sok kismama véli úgy, hogy pont a terhességük során kaptak el valamilyen fertőzést. Amennyiben a váladék színe nem átlátszó, hanem fehér, úgy gyulladás állhat fenn, ha sárgás és rossz szagú, akkor valószínűleg gombás fertőzés zajlik. Ilyen esetekben mielőbb orvoshoz kell fordulni, mivel a felszálló fertőzés a babát is veszélyeztetheti, és idő előtti szülés indulhat meg.

Általánosságban, a fertőzés veszélye az alábbi esetekben növekszik:

  • fürdőzés, főként meleg vízben;
  • nem megfelelő intim higiénia (a túlzott higiéniát is beleértve);
  • antibiotikum kúra;
  • a méhszáj gyulladása;
  • hormonzavar;
  • cukorbetegség;
  • méhnyakrák.
Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben fertőzés áll fenn – akár gombás, akár bakteriális, akár vírusos –, úgy a megnövekedett folyás mellett egyéb panaszok is jelentkeznek. Ilyen lehet például a váladék színének, állagának megváltozása, szagának kellemetlenné válása, alhasi fájdalom, viszketés és a fájdalmas közösülés.

Ha a felsorolt tünetek közül valamelyiket vagy egyéb változást tapasztal, javasolt szakemberhez fordulnia a diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében. Ez lehet szükség esetén antibiotikus kúra, a hüvelyflórát helyreállító lactobacillus vagy egyéb terápia, valamint a partner egyidejű kezelése.

Dr. Hetényi Gábor
nőgyógyász szakorvos
Nőgyógyászati Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!