Keresés
Close this search box.

Az étrend is befolyásolja a pajzsmirigy működését

//

A pajzsmirigy-alulműködése hazánkban igen sok embert érint. A téli ünnepek kapcsán közülük sokakat aggaszt: hogyan ne hízzanak el, és vajon tudnak-e majd ellenállni a szépen terített asztal mellett a számtalan finomságnak. Anyagcseréjük lassulása mellett ugyanis az étvágyuk sajnos nem csökken! Érdemes ezért tudniuk, hogy maga az étrend is hat a pajzsmirigy működésére, lássuk, hogyan!

Az elhízás mellett a fáradtság is jellemző tünet

A pajzsmirigy hormontermelése szinte az egész szervezet működésére hatást gyakorol. Amennyiben a kelleténél kevesebb hormont termel (T3, T4), úgy az anyagcsere lelassul, ami olyan tünetekben nyilvánul meg, mint az elhízás, fáradtság, depresszió, hajhullás, székrekedés, csökkent hidegtűrés, menstruációs zavarok, meddőség, alacsony pulzus. Gyakran nem is okoz különösebb panaszokat, ilyen esetekben véletlenszerűen szokott fény derülni a problémára.

Fontos tudnunk, hogy a pajzsmirigy-alulműködés egyik gyakori oka a jódhiány.

Az étrend szerepe

Bár az étrend önmagában nem okoz pajzsmirigy-alulműködést, ám ha valakinél már diagnosztizálták a betegséget, úgy érdemes néhány dologra odafigyelni, mert vannak olyan nyomelemek és az azokat tartalmazó élelmiszerek, melyekből érdemes többet fogyasztani, míg bizonyos ételeket inkább mellőzni.

Bár a megfelelően összeállított étrend önmagában nem gyógyítja az alulműködést, viszont nagyban hozzájárulhat a normál értékek eléréséhez. Ehhez az alábbi tényezőket kell szem előtt tartania:

▶ Bizonyos ásványi anyagokat – például jód, szelén, cink – tartalmazó ételek segíthetik a pajzsmirigy megfelelő működését. Lássuk, milyen élelmiszerekből juthatunk hozzájuk, hogy ezeket már az ünnepi menü összeállítása során és a továbbiakban is figyelembe vehessük.

  • Jód: tengeri halak, alga, sajt, tej, tojás, jódozott só. (Pajzsmirigy-gyulladás, autoimmun pajzsmirigyzavar és pajzsmirigy-túlműködés esetén a plusz jódbevitel kerülendő!)
  • Szelén: tonhal, garnélarák, marhahús, csirke, pulyka, tojás, zabpehely, teljes kiőrlésű pékáruk.
  • Cink: marhahús, bárány, csirke, tengeri herkentyűk, tojás, joghurt, hüvelyes zöldségfélék, tökmag.

▶ A következő ételek megzavarhatják a pajzsmirigy normál működését, ezért ezek fogyasztását mérsékeljük!

  • Goitrogén ételek – A goitrogén anyagok ronthatják a pajzsmirigy működését, mivel bizonyos fokig gátolják a pajzsmirigy jódfelvételét. Ilyen ételek a keresztes virágúak, például a karfiol, a brokkoli, a káposzta, a kínai kel, a spenót és a repce. Amennyiben ezeket kisebb mennyiségben mégis fogyasztani szeretné, főzze vagy párolja meg, ugyanis ekkor a goitrogén tartalma csökken.
  • Szója – A szója befolyásolja a T4 pajzsmirigyhormon előállítását és hasznosulását, így gyakori vagy nagymértékű fogyasztása kerülendő! Szóját tartalmaz például a tofu, a szójatej, a szójaszószok és a szója miso.
  • Glutén – Bár megoszlanak a vélemények arról, érdemes-e gluténmentes étrendet követniük az érintetteknek, de több tanulmány is rámutat: az autoimmun pajzsmirigy-rendellenességben szenvedőnél gyakori a cöliákia, így ilyen esetekben érdemes lehet a glutént kiiktatni az étrendből. A szakemberek még nem látják tisztán, miképp függ össze a két állapot, ám úgy gondolják, hogy az ok az ún. TGase II elleni antitestekben keresendő, melyek gluténérzékenység esetén nagyobb mennyiségben vannak jelen.

▶ Amennyiben a pajzsmirigy-alulműködésre gyógyszert szed, hormonpótlást kap, ügyeljen rá, hogy azt mindig üres gyomorra vegye be, és utána várjon legalább fél órát, ha kávézni szeretne. A reggelivel, illetve egyéb gyógyszerek és étrend-kiegészítők bevételével pedig érdemes további fél órát várni.

Szkladányi-Szabó Lucia
dietetikus, fitoterapeuta
Budai Endokrinközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!