Keresés
Close this search box.

Miért vagyok ennyire kimerült?

//

Év végéhez közeledve, ahogy rövidülnek a nappalok, feltűnően sokan keresnek meg azzal, hogy nagyon fáradtnak érzik magukat, és bármit tesznek, nem javul az állapotuk, pedig még igen messze van a hírhedt tél végi, tavaszi fáradtság szezonja. Lássuk, mi állhat ennek a hátterében, és mivel segíthetünk magunkon?

Reggel már eleve rosszul indul a nap: alig tud felkelni az ágyból, kábultnak érzi magát, tagjai merevek, mintha rozsdásak lennének. Csak a napi rutin viszi el a fürdőszobába és segíti bele a ruháiba.

Kint a hideg, friss levegőtől kicsit felébred, de napközben újra tompulttá válik, úgy érzi, nem fog az agya, néha nem jutnak eszébe bizonyos a szavak, vagy amit épp tenni szeretett volna. Bizonyos dolgokat keres, mert nem tudja hova is tette, vagy elfelejt elintézni valami fontosat. Ettől türelmetlen és ingerült lesz, mert duplán dolgozik, így sok időt veszít vele.

A reggeli erős kávé után jön a délelőtti, majd az ebéd utáni és még a megbeszélésen is lecsúszik egy, különben nem tud koncentrálni. „Ma majd előbb lefekszem, és a hétvégén szundítok egy kicsit délután is” – gondolja. Ám ezek sem segítenek.

Most már lehangoltság, érdektelenség és rosszkedv is társul ehhez a betegesnek tűnő állapothoz. Gyakran stresszes, nincs türelme a gyerekhez, nincs kedve este odabújni a párjához, a szex is csak muszájból és csak úgy gyorsan, rutinból megy. „Mi van velem, hová lett belőlem a tűz? Talán depressziós vagyok?” – kérdi.

Még nem, csak kimerült, vagy esetleg halad a kiégés, divatos szóval a burn out útján. Ám ha nem deríti ki, mi a gond, akkor előbb-utóbb depresszióba csúszhat, s akkor jönnek a nem kívánt „pszichoszerek” és azok mellékhatásai.

Fáradtság testben és lélekben

Egyes felmérések szerint a lakosság igen jelentős része szenved állandó fáradtságtól, ami férfiakat és nőket egyaránt érint, de nem ritka már gyerekeknél sem! A szinte állandósult fáradtság testi, fizikai, illetve szellemi és lelki gyengeségre is utalhat – ezek gyakran egyszerre jelentkeznek. Aki ugyanis hosszú időn keresztül végez fizikai munkát, vagy hirtelen nagyobb terhelés érte a testét (pl. túlhajtott sport), az mentálisan is elfárad.

Jellemző, hogy a tartós fáradtság, kimerültség pihenés, alvás után sem múlik el. Súlyos fáradtság esetén a beteg képtelen ellátni mindennapi feladatait.

Krónikus fáradtság esetén elveszítjük motivációnkat az elvégzendő tevékenységekkel kapcsolatban, legkedvesebb tevékenységeink iránt is közönyösek leszünk. Sokaknál a fizikai aktivitást, például edzést követően a tünetek akár rosszabbodhatnak is.

Az állandó fáradtság tünetei

  • Szellemi tünetek: koncentrációs nehézség, rövidtávú memóriazavar, feledékenység, bizonytalanság érzet.
  • Lelki tünetek: apátia, rossz hangulat, levertség, motiváció hiánya, megváltozott ítélőképesség, szorongás, félelmek, türelmetlenség, arrogancia, kényszerekre való hajlam.
  • Idegrendszeri tünetek: gyakori fejfájás, migrén, vándorló fájdalmak, neuralgia, látászavar, látás- és hallásromlás, fülcsengés, szédülés, alvászavar, hallucináció, érzékelési és érzészavarok (zsibbadás, bizsergés).
  • Vegetatív idegrendszeri tünetek: verítékezés, hidegrázás, hőhullámok, szívritmuszavar, vérnyomáskiugrás, szorítás a garatban, légszomj, étvágytalanság.
  • Mozgásszervi panaszok: izomfájdalom, kötött és merev izmok, ízületek, fibromialgiás csomók főleg a háton, mozgáskoordinációs zavar.
  • Emésztési zavarok: puffadás, hasi fájdalom, IBS, székrekedés, hasmenés, hányinger, gyomorfájás.
  • Immungyengeség: visszatérő fertőzések, gyulladások, torokfájás, allergia, nyirokcsomók fájdalmas duzzanata.

Mi okozhat állandó fáradtságot?

A sokféle lehetséges kiváltó ok közül – a teljesség igény nélkül – lássuk a legfontosabbakat, melyekre gondolni kell.

  • Anyagcsere és hormonális zavarok: például máj- és vesebetegség; elektrolitzavar, hasmenés, hányás, felszívódási zavar, erős izzadás vagy vízhajtók szedése miatt; cukorbetegség; pajzsmirigy-alulműködés; kli-maktérium: ösztrogén, progeszteron és férfiaknál a tesztoszteron szintjének csökkenése; vérszegénység, vérvesztés, vitamin- és ásványianyag-hiány; rendszertelen, egészségtelen étkezés, anorexia, bulimia; komoly túlsúly.
  • Pszichés okok: lelki bánat, gyász, veszteség (munka, lakás, pénz, társ); válás, költözés, munkahelyváltás; tartós stressz; depresszió; alkohol- vagy drogfüggőség.
  • Alvászavarok: túl későn fekvés, túl korán kelés, rendszertelen napi ritmus (több műszakos munka); álmatlanság – gyakori felébredés bármi okból; narkolepszia – kóros aluszékonyság; alvási apnoe – átmeneti éjszakai légzéskimaradás, erős horkolás.
  • Szív- és tüdőbetegségek: tüdőgyulladás, krónikus bronchitis, COPD, asztma; szívritmuszavar, szívbetegségek, infarktus, koszorúér-szűkület, szívmegnagyobbodás.
  • Fertőzések, mérgezések: mononukleózis, citomegaloví-rus, Lyme-kór, influenza, hepatitisz, különféle vegyszerek, adalékok.
  • Gyógyszerek mellékhatása: antidepresszánsok, nyugtatók, altatók, antihisztamin tartalmú allergia elleni szerek, statinok (vérzsírcsökkentők), szteroidok, vérnyomáscsökkentők, vízhajtók, hashajtók stb.
  • Tápanyagok hiánya: vitaminhiány – főleg B, C, Q10, karnitin, omega-3, liponsav; ásványi anyagok hiánya – főleg magnézium, cink és szelén.
  • Egyéb okok: emésztési zavarok – bélgyulladás, gyomor- és hasnyálmirigy betegségek, epeproblémák; ételintoleranciák; daganatok, autoimmun betegségek; kemoterápia, sugárkezelés.

Hogyan lábalhatunk ki a kimerültségből?

Legfontosabb a kiváltó ok megkeresése és megoldása. Ehhez szükség lehet bizonyos vizsgálatokra.

  • Vérvizsgálatok: máj- és vesefunkció; vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak szintjének meghatározása; az immunrendszer tesztelése.
  • Radiológiai vizsgálatok: hasi-, pajzsmirigy- és szívultrahang, mellkasröntgen, esetleg koponya MR stb.
  • Szakorvosi vizsgálatok: belgyógyászat, neurológia, endokrinológia, nőgyógyászat stb.

Ha a kimerültség hátterében semmilyen szervi ok nem áll, és a fő laborértékek is rendben vannak, akkor sokat segíthetnek az alábbiak:

  • Vitamin-, ásvány- és aminosavkúra: a szájon át szedhető készítményekkel a kúra ideje általában 3-4 hónap, ez nagyban függ az állapot javulásától, a laborértékek rendeződésétől. Nem megfelelő felszívódás vagy erős veszteség esetében a pótlás szóba jöhet injekciós vagy infúziós formában is.
  • Salaktalanítás, méregtelenítés, nehézfémkiválasztás– ebben segít a rendszeres szaunázás, a váltott zuhany.

Figyelem: a kúra során átmeneti tünetrosszabbodás lehetséges!

  • Nagyon fontos a máj tehermentesítésea fehérjebevitel csökkentésével, a gyógyszerek, vegyszerek és az alkohol elhagyásával, illetve a vese kiválasztó funkciójának támogatása. Ebben is segítségünkre lehetnek egyes gyógynövények (pl. gyermekláncfű, katáng, apróbojtorján, hibiszkusz, tarackgyökér).
  • Az étkezés átállítása: a szénhidrátbevitel csökkentése, vitaminokban, vitális anyagokban, enzimekben dús ételek, italok fogyasztása.
  • Emésztési és felszívódási zavar esetén a helyreállítás hosszas folyamat lehet, melynek során regenerálni kell a bélfalat, a bélbaktériumokat, támogatni kell az emésztőszervek működését és rendezni a székletürítést.
  • Legyengült immunrendszer esetén annak helyreállításához, erősítéséhez igénybe vehetünk különféle vitaminokat (pl. C- és D-vitamin), ásványi anyagokat (cink, szelén), illetve gyógynövényeket (pl. macskakarom, kurkuma, gyömbér, legyezőfű stb.).
  • A regeneráló kúra fontos részét képezi a napi legalább fél óra – főleg szabadban végzett – nem túlhajtott testmozgás.
  • Ha lelki gondjai vannak, akkor az autogén tréning, a relaxáció, a jóga, a meditáció, a Hellinger-féle családállítás, a pszichodráma, a szomatodráma és a teta-heeling is segíthet.

Sok frissességet, borultságban is derűs napokat kívánok minden kedves Olvasónak!

Dr. Balaicza Erika
belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamin-infúziók, immunerősítés, allergiák és intoleranciák, emésztési zavarok… kezelése

Tel.: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!