Keresés
Close this search box.

Mit üzen a hajszíned?

//

Szakemberek is megerősítik azt a tapasztalatot, hogy a hajszín és a karakter között szoros összefüggés van. De mi történik, ha valaki hajszínt változtat, vajon a karaktere is megváltozik?

A genetikusok szerint a temperamentum, illetve a bőr és a haj pigmentációja között összefüggés van. Kiderült, hogy az adrenalin, a szerotonin és a melanin termelése az egyes bőr- és hajtípusoknál különböző mennyiségű – mindez kihat a karakterre is.

Aki tehát vörösre festi a haját, nem válik automatikusan lobbanékony vörös hajúvá. Vagy mégis? Egyes pszichológusok véleménye szerint a tükörképünk állandóan jelzéseket küld a pszichénknek. Aki nap mint nap azt látja a tükörben, hogy arcát vörös haj keretezi, némiképp megváltozik.

A Harvard Egyetem hormonkutatói szerint a vörös hajú hölgyek kevesebb antistressz-hormont termelnek, ezért minden ingert, izgalmat kevésbé tompítottan élnek meg. Emiatt lobbanékonyabbak, szókimondóbbak, önfejűek, nehezebben alkalmazkodnak.

A vörös hajszín egyébként a legkevésbé elterjedt a Földön, csak a kelta és germán eredetű embereknél gyakori.

A fekete a leggyakoribb, legelterjedtebb hajszín az emberiségben. Tekintélyt, erőt és felsőbbrendűséget sugároz. A feketék karakteresek, titokzatosak, jól bánnak a pénzzel.Simon Roeseler antropológus szerint ők rendelkeznek a legtöbb spirituális érzékkel (minélvilágosabb a haj, annál kisebb az érdeklődés az ezotéria iránt).

A barna a második leggyakoribb hajszín a világon. A barna hajúak folyamatosan, kitartóan dolgoznak, terhelhetőbbek, mint mások. Nehéz helyzetekben ők az utolsók, akik ingerültek lesznek vagy kiborulnak. Stabilitás és egyensúly jellemzi őket,két lábbal állnak a valóság talaján, nekik van a legtöbb esélyük az előmenetelre.

A szőke viszonylag ritka fenotípus, az emberi populáció kb. 2%-ában található meg. A szőkeséget általában a törékenységgel és lágysággal hozzák összefüggésbe. Ehhez képest a szőkék jóval öntudatosabbak és határozottabbak, mint gondolnánk, és kitűnő memóriával rendelkeznek. A szőkék „hűvösségét” az evolúciókutatók azokkal az éghajlati körülményekkel magyarázzák, amelyek között a szőkék évezredek óta éltek.

Ha munkacsoportot állítanánk össze belőlük, akkor a pszichológusok szerint:

  • a vörös hajú adja az ötletet,
  • a barna hajú mesterművet kovácsol belőle,
  • amit majd egy szőke mutat be a nyilvánosságnak,
  • és mindennek az anyagi hátteréről egy fekete gondoskodik.

Forrás: PereMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!