Keresés
Close this search box.

A gyulladások „fokmérője”

//

Amikor valamilyen fertőzés vagy krónikus gyulladás zajlik a szervezetben, annak – az aktuális tüneteken túl – jól kimutatható nyoma van: a vérképben a gyulladás mértékéről árulkodik a CRP-érték.

A CRP (C-reaktív protein) egy olyan fehérje, amely a szervezetben zajló gyulladás esetén a májban termelődik, és segíti a fehérvérsejtek egy típusának működését. A fehérvérsejtekről tudjuk, hogy fontos szerepet játszanak a fertőzések leküzdésében, a kórokozók semlegesítésében. A CRP-szint emelkedése tehát arra utal, hogy a szervezetben valahol ilyen „küzdelem” zajlik, gyulladás jött létre.

Vírus vagy baktérium? Kell-e antibiotikum?

Még a tavaszi időszakban is igen gyakori légúti fertőzések kapcsán, segítséget nyújthat a CRP-szint ellenőrzése. Torokfájás esetén például nehéz eldönteni, hogy szükség van-e antibiotikumra vagy sem. A felesleges gyógyszerszedés elkerülhető, ha ellenőriztetjük a CRP-szintet: ha magas értéket kapunk – és a beteg tünetei is ezt mutatják –, akkor vélhetően bakteriális fertőzéssel állunk szemben, aminek kezelésére antibiotikumra van szükség.

Akut fertőzések esetén egyébként a CRP értéke néhány óra alatt akár a százszorosára is emelkedhet, majd ahogyan a gyógyulás üteme halad, fokozatosan lecsökken.

Elhúzódó lázas állapot

A láz legtöbbször valamilyen vírusos vagy bakteriális fertőzés velejárója, de okozhatja autoimmun betegség, valamely szerv gyulladása, hormonbetegség vagy daganatos betegség is. A tartós láz mellé gyakran gyengeség, fáradtság, csökkent teljesítőképesség, fokozott verejtékezés és étvágytalanság is társul. Ilyen esetekben a CRP értéke tartósan megemelkedik, de ugyanez jelezheti szívbetegség kialakulásának kockázatát is.

Önmagában nem mérvadó

A CRP általánosságban 10 mg/l érték alatt normál, felette pedig emelkedett (a referenciatartomány laboratóriumonként eltérhet). Önmagában a CRP értéke nem mérvadó az egészségi állapotunkat illetően, mivel több tényező – például ösztrogén tartalmú gyógyszerek szedése vagy a terhesség – növelheti a mennyiségét a szervezetben. Emiatt a laboreredményeket minden esetben a tünetekkel és a többi vizsgálati eredménnyel együtt érdemes értékelni!

Dr. Kádár János
belgyógyász, immunológus főorvos
Immunközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!