Keresés
Close this search box.

Karácsonyi finomságok – ünneprontó panaszok

//

Hasgörcsök közepette felugrani az ünnepi asztaltól igen ünneprontó cselekedet! Az előrelátók eleve kiiktatják a menüből a számukra „veszélyes” ételeket, a kényelmesek megeszik, majd szenvednek, vagy a hiányszó enzim pótlásával enyhítik a kellemetlen panaszokat.

Az ünnepi időszakban a szokatlan gyakoriságú, mennyiségű és összetételű étrend már önmagában is gyakran vezet emésztési panaszokhoz, melyek egyik legkínzóbb fajtája a puffadás.

Ennek hátterében többnyire szervi probléma – irritábilisbél-szindróma, a vékonybél bakteriális fertőzése, az epe- és hasnyálmirigy betegsége is állhat, ezek kizárása az első feladat.

A sokakra jellemző kapkodó evés, elégtelen rágás soránegyrésztsok levegő juthat a tápcsatornába, másrészt a gyomor nem képes tartani az iramot, elégtelen lesz az enzimtermelés.

Emellett a túl kevés nyers, élő táplálék, és a túl sok feldolgozott, főtt étel fogyasztása – az enzimhiányos táplálkozás – szintén sokaknál vezet puffadáshoz. A legtöbb embernél a tejtermékek, a gluténtartalmú ételek vagy a nagy mennyiségű, tömény édesség fogyasztása okoz gondot.

Ugyancsak puffadást idézhetnek elő az arra érzékenyeknél az erős fűszerek, az alkohol, a kávé, a hagymafélék, a zsírban pirított liszt, zsemlemorzsa, búzadara és egyéb sütött ételek. Kerülendők a bab, borsó, lencse, kukorica, káposztafélék, erősen sózott és magas cukortartalmú ételek.

A hasfájással, puffadással, hasmenéssel orvoshoz fordulóknál gyakran diagnosztizálnak táplálékérzékenységet vagy felszívódási zavart. A panaszokat okozó élelmiszer mellőzésével rendszerint a tünetek is megszűnnek, ám ha nem szeretnénk végleg lemondani kedvenc ételeinkről, bizonyos esetekben az enzimpótlás is segíthet.

Fruktóz felszívódási zavar – A gyümölcsök édes ízét adó gyümölcscukor (fruktóz) lebontása egyeseknél a szacharáz enzim hiánya miatt nem megy végbe. Ennek következményei a hasi panaszok – teltségérzet, erős bélmozgások, bélgázosság –, valamint a fáradtság, fejfájás, feszültség, esetleg koncentrációs nehézség és izomgörcsök.

Laktózérzékenység – A tejcukor lebontását végző laktáz enzim hiányában a tej és tejtermékek fogyasztása után 1-2 órával hasfájás, intenzív bélhangok, puffadás, hasmenés jelentkezik. Kezelése laktózmentes diétával történik, de a laktózmentes tejen túl savanyított tejtermékeket (sajt, túró, joghurt, kefir) továbbra is fogyaszthatunk kisebb mennyiségben.

A diéta mellett a laktázenzim tabletta formájában pótolható, ami jó megoldás például étteremben, vendégségben, ahol nem ismerjük az étel összetételét.

Hisztaminintolerancia – A hisztamin lebontását a diamino-oxidáz (DAO) enzim végzi. Akinél ez csökkent mértékben termelődik, az hisztaminban gazdag ételek – például vörösbor, sajtok, csokoládé – fogyasztása után allergiaszerű tüneteket tapasztalhat: viszketés, kiütések, fejfájás, hasi panaszok, esetleg hányás. A diéta mellett, ez esetben is az enzim tabletta étkezés előtti bevétele jelenthet megoldást.

Mivel az ünnepi időszakban akár a friss és aszalt gyümölcsök, akár a tejszínhabos, csokis sütemények vagy a vörösbor gyakrabban kerülnek az asztalra, az érintetteknek körültekintést javaslunk.

Dr. Hidvégi Edit
gasztroenterológus, gyermektüdőgyógyász szakorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!