Keresés
Close this search box.

Új év, új szokások? Hogyan változzunk meg?

//

Tapasztalhatjuk, hogy a rossz szokások ragadnak ránk, míg a jó szokásokért meg kell dolgoznunk. Van ennek néhány trükkje.

A pandémia sokunk életében tört meg mélyen gyökerező szokásokat. Egyesek arról számolnak be, hogy azóta kevesebbet sportolnak, mások többet isznak. A tudósok számos ajánlást dolgoztak ki arra, miként lehet jó szokásokat kialakítani és rossz szokásokat elhagyni.

A kiváltó ok lehet például egy másik tevékenység. Ha reggel munka előtt korán kell kelnünk, kimegyünk a konyhába és automatikusan nekilátunk kávét főzni. A szokássá vált viselkedés általában jutalommal kecsegtet – jelen esetben egy csésze finom kávéval.

Egy ideális világban az olyan jó szokásokat, mint a testmozgás, az egészséges táplálkozás vagy az olvasás, ugyanolyan könnyű lenne elsajátítani, mint a kávéfőzést. Azonban a való életben gyakran más a helyzet.

Fontos az időzítés. Társadalmunkban széles körben elterjedt nézet, hogy az új év tökéletes alkalom az újrakezdésre. Persze az év sok más napja is alkalmas lehet erre, például a születésnapok vagy más ünnepek. Mivel a szokások megváltoztatása a rutin megszakítását jelenti, könnyebben tudunk új viselkedési formákat elsajátítani, amikor más változások is történnek az életünkben, például elköltözünk, munkahelyet váltunk, nyaralni megyünk stb. A pandémia idején például sokan rászoktak arra, hogy többet főzzenek otthon, ezáltal egészségesebben étkezzenek.

Kutatások szerint az új szokások rögzüléséhez „jutalmazásnak” kell társulnia, méghozzá azonnal, nem a távoli jövőben. Ennek oka, hogy a dopamin, mint neurotranszmitter, mely az agyi jutalmazáson keresztül kulcsszerepet játszik a viselkedés megerősítésében, másodpercek alatt fejti ki hatását.

Sajnos több hasznos szokás – például a rendszeres sport – nem jár azonnali jutalommal, sőt eleinte kifejezetten fárasztó és fájdalommal, izomlázzal járhat, ami csökkentheti a motivációt. Emiatt az edzéshez plusz jutalmat kell kapcsolnunk, például barátnővel együtt kocogunk, a futópadon érdekes hangoskönyvet hallgatunk, a sporttársakkal edzés után közös program. Megteszi egy előzetes jutalom is: a reggeli futás előtt a kávét csak akkor isszuk meg, miután már felvettük a futócipőt.

Rossz szokásokat könnyebb egy jóval helyettesíteni, mint elhagyni. Jó példa erre a nassolás, amit egészséges, de finom rágcsálnivalóval helyettesítünk, hisz ez esetben sem maradhat el a „jutalmazás”.

A szakemberek azt javasolják, hogy figyeljük meg önmagunkat ahelyett, hogy „robotpilóta üzemmódban” cselekednénk, így könnyebb jobb döntéseket hozni.

Ha MA van hátralévő életünk első napja, akár neki is kezdhetünk a kedvezőbb szokások kialakításának!

Forrás – Stephanie Parker: The science of habits, ford. Czárán Judit, a teljes cikk a forrásmegjelölésekkel a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!