Keresés
Close this search box.

A terhességi cukorbetegség ismétlődhet?

//

A terhességi diabétesz (GDM) a szénhidrát-anyagcsere olyan zavara, mely jellemzően a várandósság 2. és 3. trimeszterében alakul ki. Világszerte az összes várandósság 1-14%-ában jelentkezik, gyakorisága az elmúlt 20 évben 3-szorosára nőtt. Az állapot a mamára és a babára is veszélyt jelent, és az anya innentől fokozottan hajlamossá válhat a cukorbetegségre.

A hormonális változások és az inzulinérzékenység csökkenése miatt a babavárás idején akár 3-4-szeresére is emelkedhet az inzulinszükséglet. Amennyiben ezt a fokozott inzulinigényt a szervezet nem tudja kielégíteni, akkor a vércukorszint megemelkedik, terhességi diabétesz alakul ki.

Azoknál a terhességi cukorbetegeknél, akik valamilyen kezelésben (diéta, mozgás, saját vércukorszint ellenőrzése, inzulin) részesülnek, és vércukorértékeik a normál értékhatárokon belül mozognak, kisebb valószínűséggel alakulnak ki szövődmények (pl. terhességi magas vérnyomás, intrauterin elhalás, koraszülés) és kisebb a szülés körüli komplikációk esélye is.

Vegyük észre a tüneteket!

Már az alábbi enyhe tüneteknél ki kell vizsgálni, nincs-e a háttérben cukorháztartási zavar: szokatlan fáradtság, szomjúság, gyakori vizelés, homályos látás, gyakori fertőzések, hányinger, hányás, fogyás.

Kiket érinthet?

Magasabb a kockázata a 35 évesnél idősebbeknek, a túlsúlyos nőknek (30 feletti BMI), az inzulinrezisztenseknek, az asszisztált reprodukcióval megtermékenyített nőknek, illetve akiknek a terhesség korai szakaszában magasabb éhgyomri glükózszintet mértek vagy az előző várandósságuk alatt volt gesztációs diabéteszük, esetleg 4000 grammnál nagyobb babát szültek, valamint akiknek a családi kórtörténetében szerepel a cukorbetegség.

Szakirodalmi adatok alapján a GDM mintegy 50–73%-ban ismétlődik a terhességek során. A kiújulás kockázatát az etnikai hovatartozás is befolyásolhatja, például a kínai, délkelet-ázsiai, közel-keleti és a dél-amerikai nők esetében magasabb a kockázat.

A terhességi cukorbetegségben szenvedők gyermekei között magasabb a kockázat gyermekkori vagy felnőttkori elhízásra, glükózintoleranciára és 2-es típusú cukorbetegségre.

Szülés után

A GDM-mel érintett kismamáknak azt tanácsoljuk, hogy a szülést követően is folytassák az egészséges életmódot, hogy a következő terhességnél megelőzzék a GDM és a későbbiekben a 2-es típusú diabétesz kialakulását.

A testsúly optimalizálása, az egészséges, változatos táplálkozás és a rendszeres mozgás segítségével sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük az esetleges további terhességek során a terhességi cukorbetegség esélyét.

Az érintetteknek javasolt a szülést követő 6–10 héttel, majd egy évvel később, és onnantól kétévente egy kontrollvizsgálat.

Dr. Porochnavecz Marietta
belgyógyász, diabetológus szakorvos
CukorbetegKözpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!