Keresés
Close this search box.

Élj tovább 5 évvel!

//

Korábban Nobel-díjjal jutalmazták azt a kutatást, mely felfedte a bennünk létező „genetikai óra” működését. Ez nem más, mint a kromoszómák vége, az ún. teloméra régió. Az ennek nyomán született öregedési elmélethez kapcsolódó, naponta végzendő fontos feladataink terén vélhetően komoly lemaradásban vagyunk. Ez adja a cikk aktualitását.

Úgy tűnik, a telomérában rejlik az öregedés kulcsa, ugyanis amikor a teloméra megrövidül, a sejt elkezd öregedni és végül elpusztul. Vagyis ha meg tudjuk óvni a teloméra hosszát, az lelassíthatja az öregedést.

Ahogy a cipőfűző végére erősített műanyag kupak védi a fűzőt, úgy óvja a teloméra is a DNS-t a kromoszómák végén. Német kutatók megtalálták a védelem legtermészetesebb módját, ami nem más, mint a hosszú távú fizikai aktivitás. A drága kozmetikai kezelések és a plasztikai sebészet helyett tehát sokkal olcsóbb és egészségesebb fiatalító kúrát is választhatunk: a testmozgást.

A Homburgi Egyetem tudósai megállapították, hogy a rendszeres és kitartó edzés aktivál egy telomeráz nevű enzimet, amely megállítja a teloméra rövidülését. Vagyis – bár az öregedés folyamata elkerülhetetlen – fizikai aktivitással sokkal tovább lehetünk „örök fiatalok”.

A rövidebb teloméra bizonyítottan összefüggésbe hozható számos egészségügyi problémával, ilyen például a cukorbetegség, a szívbetegségek bizonyos fajtái és a korai halál.

A kutatók szerint felnőtteknek hetente legalább 75 perc intenzív vagy 150 perc közepes intenzitású testmozgást és ezen felül súlyokkal történő edzést kellene végezniük. Minimum ennyi mozgás képes ellensúlyozni a teloméra stressz miatti rövidülését.

A mozgás tehát nem luxus, nem felesleges időpocsékolás, hanem szükségszerűség! Több testmozgás, a mindennapos stressz csökkentése megfelelő stresszoldó módszerrel, illetve az egészségesebb étkezés együttesen pozitív hatással vannak a teloméra hosszára, és így a hosszabb és egészségesebb életre.

Dr. Babai László
életmód-orvos
Életmód Orvosi Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!