Keresés
Close this search box.

Andropauza 2. rész

//

Előző számunkban ismertettük a férfi-klimax mibenlétét, jellemző tüneteit, a központi szerepet játszó tesztoszteron hormon csökkenésének okát, s megvizsgáltuk, hogyan stimulálhatja termelését az étrend, a sport és a fokozott szexuális aktivitás. Ez alkalommal ismét a tesztoszteron lesz a középpontban.

Andropauza – 2. rész

Tudjuk már, hogy az andropauza a férfiaknál a kor előrehaladtával végbemenő, bonyolult hormonális alapokon nyugvó változás, amelynek során a kamaszkorhoz hasonló, de ellentétes irányú változás zajlik le a hormonháztartásban. A sokféle testi és pszichés tünetet okozó andropauza leggyakrabban az ötvenes évek táján jelentkezik, és jóval elnyújtottabb, mint a nőknél.

Szép számmal akadnak ugyanakkor olyan szerencsések is, akik egészen sokáig szinte semmiféle jelét nem tapasztalják férfiasságuk csorbulásának. Mások pedig még javában életük derekán járnak, és máris szexuális teljesítőképességük visszaesését, közérzetük, hangulatuk romlását, erejük megfogyatkozását kell elszenvedniük hormonszintjük rohamos csökkenése miatt. Meg kell jegyeznünk, hogy a tüneteket sok esetben nehéz, vagy nem is lehet elválasztani az öregedés egyéb, tesztoszterontól független kísérőjelenségeitől.

Lássuk tehát, mi mindenre képes a tesztoszteron a férfi szervezetben!

A tesztoszteron főként a herékben, kisebb mennyiségben pedig a mellékvesékben termelődik. Alapvető hatása van a férfiak egész szervezetére, egészséges, erőteljes fizikumuk kialakulására. A tesztoszteron ugyanaz a férfiaknak, mint az ösztrogén a nőknek. Fontos szerepet játszik többek között a fehérjék felépítésében, a vörösvértestek termelésében, a csontképzésben, a zsír- és cukor-anyagcserében, a májműködésben és a prosztata növekedésében.

A tesztoszteron általános értelemben ösztönzi az anyagcserét, zsírégető hatása van, csonterősítő, immunerősítő, gyorsítja a sérülések utáni regenerációt, növeli a fizikai teljesítményt, ugyancsak növeli az izomerőt és izomtömeget, javítja az agyi funkciókat, a memóriát, a közérzetet, a magabiztosságot, s természetesen fokozza a szexuális teljesítő-képességet is.

A férfiak tudják és tapasztalják, hogy tesztoszteron-szintjük a reggeli órákban a legmagasabb. Ehhez azonban megfelelő mennyiségű alvásra van szükségük, melynek során különösen a REM- fázisok (gyors szemmozgás vagy álmodó alvás időszakai) értékesek. Idősebb férfiaknál a kimerültség, a rendszeres alváshiány különösen károsan befolyásolja az amúgy is csökkenő tesztoszteron-szintet. Vegyük figyelembe, hogy az átlagosan szükséges napi 7-8 órás alvás elmulasztását, az egész heti elmaradást, a vasárnap délig tartó alvás nem hozza be sem a tesztoszteron, sem az általános egészség szempontjából.

Előző számunk étkezési javallatát kiegészítendő, megjegyezzük, hogy a tesztoszteron-termelés egyik legfőbb feltétele a cink. Részesítsük tehát előnyben a jól bevált, magas cink-tartalmú ételeket (pl. osztriga, keserűmandula), de azért legyünk mértékletesek!

Az érzelmi stressz, a folyamatos munkahelyi vagy otthoni elutasítások, kudarcok és kritikák felemésztik a férfiakat, csökkentve hormonszintjüket. Emiatt elengedhetetlen a megfelelő stressz-kezelés, a relaxációs elsajátítása. Egy nagyobb sérülés, baleset vagy műtét szintén stressz-helyzet, amely lecsökkenti a tesztoszteront, azonban az eleve magasabb hormonszinttel rendelkezők hamarabb gyógyulnak, s hormonszintjük gyorsabban helyreáll.

A versenyszellem, a győzelem és vereség szorosan összefügg a tesztoszteronnal. A verseny előtt a tesztoszteron-szint magasra kúszik. A győztesé magas marad, míg a vesztesé leesik. Ugyanez a helyzet az üzleti és a magánéletben is.

A figyelem középpontjában lenni stresszes élmény, ám ha képesek vagyunk leküzdeni a nyilvános szerepléstől való félelmet, óriási tesztoszteron növelő forrásra lelhetünk.

Forrás: www.ferfiklimax.hu, lankadatlan.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!