Keresés
Close this search box.

Őszi erdőkóstoló

//

Az emberiség táplálékául régen kizárólag a természetben gyűjtött termések, levelek, gyökerek szolgáltak. Ma már ez lehetetlen: túl sokan lettünk, a természet pedig egyre fogy. Csemegeként, vagy szükség esetén azonban, még ma is felhasználhatjuk azt, amit erdő és rét kínál.

Őszi erdőkóstoló

Ehető vadnövényeink a természetben

Nyár végére és őszre számos erdei bogyó érik, amit nyersen vagy feldolgozva is fogyaszthatunk. Lássuk, melyek ezek!

A bokrokon termő fekete bodzából is gyűjthetünk még ősz elején, ha a madarak meg nem előznek bennünket. Csak lekvárnak megfőzve, magjait kipasszírozva használjuk, mert zöld részei és magja is enyhén mérgező. A zselnicemeggy szintén apró termést érlel, mely a bodzához hasonlóan főzve, passzírozva, mag nélkül felhasználható vegyes lekvárokhoz, almával, szilvával együtt. Kora őszre érik meg, a húsos som sötétpiros termése a délies hegyoldalakon. Télire befőttet, vagy magjait eltávolítva – vadhúsok mellé – fanyar ízű lekvárt készíthetünk belőle.

Őseinket az ősz száraz termésekkel és földalatti gumókkal, hagymákkal is ellátta. Ma már a diófélék kivételével nem igen használjuk ezeket. Egykor, ínséges időkben a bükk termése pirítva fontos lisztpótló volt. A ma már védett vízi növényünk, a sulyom termését ősszel és télen is gyűjtötték, sütve-főzve fogyasztották. A régi pásztorok kedvelt tápláléka volt néhány mocsári növény, például a gyékény és a nád lisztes-kásás állagú földalatti gumója, melyet főzve fogyasztottak. Ma vizeink szennyezettsége miatt kérdéses, hogy ehetőek lesznek-e még valaha ezek a növények.

Dénes Andrea
botanikus, főmuzeológus, Janus Pannonius Múzeum
A témáról bővebben olvashat a http://erdokostolo.blogspot.hu/ oldalon.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!