Keresés
Close this search box.

8 tipp a nyári sportsérülések megelőzésére

//

Nyáron az egész évet a fotelben, a tv előtt töltő emberek is többet mozognak. Sokan a szabadság néhány napja alatt akarják behozni egész éves lemaradásukat a sport terén. Nagy lelkesedéssel kezdik az edzést, ami igen gyakran sérüléshez vezet. Vajon miért?

Az amerikai National Institutes of Health intézet szerint a leggyakoribb sportsérülések a nem megfelelő tréning miatt következnek be. A nem rendszeresen edzők gyakran tévesen ítélik meg erőnlétüket és túlterhelik magukat. Úgy vélik, néhány hét alatt ledobhatják a felesleges kilókat, megizmosodhatnak és lefuthatják a maratont. Ennek következménye a sportsérülés, a rándulás, húzódás, ficam, törés, esetleg az izom-, térd- és Achilles-ín sérülése.

A megelőzés egyik alapköve a test egyensúlyának megtalálása. Sokan például nagy hangsúlyt fektetnek a hasizmaik erősítésére és elhanyagolják a derék körüli izmok edzését. Hatalmas súlyokkal végeznek fekve nyomást, de elmarad a hát felső részének az edzése. Fontos, hogy csak megfontoltan vágjunk bele az edzésbe, mivel az erőn felüli terhelés komolyabb sérüléshez is vezethet.

Tippek a megelőzéshez:

1. Pihenés – Hetente legalább egy-két napot hagyni kell a regenerációra.

2. Szünetek – Az egyes gyakorlatok között fontos szünetet tartani, ez csökkenti a sérülésveszélyt.

3. Felszerelés – Minden sportot a megfelelő ruházatban, védőfelszerelésben kell végezni! Ám a legjobb térdvédő sem véd meg az esésektől, sérülésektől.

4. Folyadék – Az edzés előtt, alatt és után is óvakodni kell a túlmelegedéstől és a kiszáradástól. Ajánlottak az izotóniás sportitalok, de a víz is tökéletesen megfelel.

5. Izomerő – Fokozatosan növeljük az izmok erejét, az erős izmok sok sérülést képesek megakadályozni.

6. Hajlékonyság – A nyújtás elengedhetetlen edzés előtt és után. A hajlékonyságot érdemes az egyéni adottságokhoz képest fejleszteni.

7. Technika – Minden sportágban érdemes edző segítségét kérni, amíg nem tanuljuk meg az egyes mozgáselemek végrehajtását.

8. Józanság – Ha versenysportot, győzelemre menő csapatsportot űzünk, ne a győzelem legyen a cél, inkább a kemény munka és a játék öröme.

Dr. Dobos Márta
ortopéd szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!