Keresés
Close this search box.

Állva élj: maradj mozgásban!

//

Kedves Olvasó! A szó szoros értelmében: AKI ÜL, ELGYENGÜL, AKI ÁLL, TOVÁBB (ÁLL) ÉL! E felhívással nem a konditermeket és a maratoni futást szeretném reklámozni, mivel még – az amúgy nagyon hasznos – napi rendszeres testedzés sem ad hozzá annyit egészségünkhöz, mint ha véget vetünk a napi több órás ülésnek, legyen szó akár munkáról, akár tévénézésről. Miért érdemes ilyen kényelmetlenséget vállalni? Mindjárt kiderül, amint elolvassák e rövid kis cikket – stílszerűen: állva.

Az utóbbi években tengernyi tudományos kutatási eredmény támasztotta alá az ülő életmód megbetegítő, sőt életet megrövidítő hatását (ezekből egy gyűjtemény a paramedica.hu oldalunkon e cikk alatt található).

Az irodában, monitor előtt gubbasztva vagy otthon, a fotelben elterülve nem csupán az elhízás veszélye fenyeget: a tudósok ennél sokkal bővebb listát állítottak össze a következményekről.

  • Az ülő életmód duplájára növeli a szívbetegségek kialakulásának rizikóját.
  • Kutatások szerint a nap jó részét ülve töltők rövidebb ideig élnek, nagyobb az esélyük a bármilyen okból történő elhalálozásra. Ezen még a napi edzés sem segít, bár annak elhagyása tovább rövidítheti az életidőt.
  • Aki sokat ül, az növeli a szívbetegség mellett a 2. típusú diabétesz, a magas vérnyomás és magas koleszterinszint, illetve a sztrók veszélyét, agyuk pedig egyre inkább a demencia jeleit mutatja.
  • Az egész napos ülés nem azért vezethet diabéteszhez, mert mozgás nélkül kevesebb kalóriát égetünk el, hanem mert ülés közben jelentősen romlik a sejtek, szövetek inzulinérzékenysége, míg a legegyszerűbb mozgás hatására azonnal javulni kezd.
  • E téren az egész napos állás, jövés-menés erősebb védőfaktor, mint a napi edzés. Az általánosan ajánlott heti 2-3 óra edzéssel szemben, még 7 órányi edzés (napi 1 óra) sem tudja visszafordítani a napi 7 óra ülés okozta károsodásokat.
  • A hosszas ülés rontja a vérkeringést a lábakban, ami vérrögök, mélyvénás trombózis kialakulásához, a vénák kitágulásához, elégtelen működéséhez vezethet.
  • Órákon át (esetleg rossz testtartással) ülve a hát, a gerinc, a váll és a nyak izmai egyre jobban feszülnek, ami fájdalomhoz, hosszabb távon deformációhoz vezethet, csökkentheti a mozgáskészséget.
  • Minél többet ül valaki, annál inkább fokozódik egyes daganatfajták (bél-, tüdő-, nőknél mellrák) rizikója, és ez a vizsgálatokban nem a heti edzések számával, hanem a naponta ülve töltött órák hosszával mutatott összefüggést.
  • Idősebb korban a mozgáshiány fokozza a csontritkulást, ami az egyszerű, hétköznapi teendők elvégzését is nehezítheti, így idősen még fontosabb a nem megerőltető, de folytonos aktivitás.

Legyünk kreatívak!

Mielőtt kijelentenénk, hogy mi ezt nem tudjuk megvalósítani, mi csak ülve tudunk élni és dolgozni, gondoljuk át komolyabban! Életkortól és munkakörtől függetlenül a jelenleginél mindenki tudna többet állni és kevesebbet ülni! Számos fokozat létezik!

Van, aki az irodában félóránként feláll, nyújtózik és megy pár kört. Ugyanígy az idős ember feláll a tévé elől, körbenéz a lakásban, házban, kertben, közben tesz-vesz.

Aki – döntése alapján – a munkaidő egyik felét állva tölti, akár dobozzal is megemelheti asztalán a monitort vagy laptopot, miközben módja nyílik a folyamatos mozgásra, hajolgatásra, akár helyben járásra. Idősen is fokozatosan növelhetjük az állva töltött időt. Egyre több tevékenységről derül majd ki, hogy állva is végezhető, s korlátot majd csak az elfáradás jelent, melynek ideje egyre későbbre tolódik. Fokozatosan észrevesszük, hogy állóképességünkkel együtt a kedélyállapotunk is javulni fog.

Élethosszabbító törekvésünket a tavasz is segíti: lehetőségeinkhez mérten töltsünk minél több időt ücsörgés helyett aktívan a szabadban, kertben, természetben!

Gyönyörű tavaszt kívánok minden Kedves Olvasónknak!

Illésné Hoffer Adrienne

Szakirodalom:
https://www.webmd.com/fitness-exercise/ss/slideshow-sitting-health
University of Minnesota: “London Transport Workers Study.”
BC Medical Journal: “Exercise and the heart: A review of the early studies, in memory of Dr R.S. Paffenbarger.”
Harvard Health Publishing: “Too much sitting linked to heart disease, diabetes, premature death.”
National Institutes of Health: “Prediabetes & Insulin Resistance.”
American Journal of Epidemiology: “Associations of Accelerometer-Measured and Self-Reported Sedentary Time With Leukocyte Telomere Length in Older Women.”
PloS One: “Long Leukocyte Telomere Length at Diagnosis Is a Risk Factor for Dementia Progression in Idiopathic Parkinsonism,” “Minimal Intensity Physical Activity (Standing and Walking) of Longer Duration Improves Insulin Action and Plasma Lipids More than Shorter Periods of Moderate to Vigorous Exercise (Cycling) in Sedentary Subjects When Energy Expenditure Is Comparable.”
Mayo Clinic Proceedings: “Physical Exercise as a Preventive or Disease-Modifying Treatment of Dementia and Brain Aging.”
Alzheimer’s Association: “Risk Factors.”
NIH News In Health: “Don’t Just Sit There!”
Mayo Clinic: “Deep vein thrombosis (DVT): Overview,” “What are the risks of sitting too much?”
Journal of Epidemiology: “Television viewing time is associated with overweight/obesity among older adults, independent of meeting physical activity and health guidelines.”
Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism: “Appetite regulation in response to sitting and energy imbalance.”
Exercise and Sports Sciences Reviews: “Too Much Sitting: The Population-Health Science of Sedentary Behavior.”
BMC Public Health: “The association between sedentary behaviour and risk of anxiety: a systematic review.”
UCLA Health: “Ergonomics for Prolonged Sitting.”
Johns Hopkins Medicine: “Varicose Veins.”
Journal of Physical Activity & Health: “Sedentary time in U.S. older adults associated with disability in activities of daily living independent of physical activity.”
Diabetologia: “Sick of sitting.”
Journal of the National Cancer Institute: “Sedentary behavior increases the risk of certain cancers.”
Cancer Causes & Control: “Associations of change in television viewing time with biomarkers of postmenopausal breast cancer risk: the Australian Diabetes, Obesity and Lifestyle Study.”

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!