Keresés
Close this search box.

Ne sózz!

//

A Földi élet a sós őstengerekben keletkezett, ezért minden élőlény testnedvei sósak. Emberi életünk kezdete is a sós magzatvízben zajlik, melynek nátrium / kálium aránya ugyan olyan, mint a tengervízé. Miért kell mégis korlátoznunk só-fogyasztásunkat?

Egy átlagos emberi test kb. 250 gramm sót tartalmaz. A benne lévő nátriumnak fontos szerep jut szervezetünk és szerveink életfolyamatainak irányításában. Sóra szükségünk van a tápanyagok szállításánál, az idegi impulzusok továbbításánál, valamint az izmok összehúzódásánál, ideértve a szívizmot is. Ha azonban a nátriumszint túlságosan magasra emelkedik, a szervezet több vizet tart vissza (az arány biztosítása érdekében), ettől megnő a keringő vér térfogata, így a vérnyomás is.

Idővel a folyamatosan magas vérnyomás miatt a szívnek erőteljesebben kell szivattyúznia (többet dolgozik, és ez megemeli az erekben lévő nyomást, hogy a sejtek megkapják a megfelelő táplálékot), ami fenyegeti az ereket, megnő a szívbetegség és a stroke (agyvérzés, szélütés) kockázata és a vese a vér szűrője sokat károsodik.

Az emberi szervezet napi 12–20 gramm sót igényel, ez kb. 4,8–8 gramm nátriumot tartalmaz. A magyar étkezési szokások miatt, e mennyiség többszörösét fogyasztjuk el. Ha a sótartót megemeljük, és egy könnyed mozdulattal egyszer megbillentjük, már meg is van az egész napi szükséglet, ám mi ezt a mozdulatot többször megismételjük, így túl sok sót juttatunk szervezetünkbe.

Mit okoz a túlzott sófogyasztás az emberi szervezetben?

Fentiekre tekintettel érdemes lemondanunk a megszokásról, és tudatosan korlátozni sófogyasztásunkat.

Forrás, info: www.piszkeioko.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!