Keresés
Close this search box.

Egyensúly a szervezetben

//

Szervezetünk az élettani folyamatok során savakat „termel”. Mindez fokozódik fizikai megterhelés, túlzott sportolás, rendszeres stressz és egészségtelen, savasító élelmiszerek (sok hús, tojás, tejtermék, könnyen oldódó szénhidrát – pl. cukor, fehérliszt) fogyasztásának hatására. Milyen panaszokhoz vezethet a túlzott elsavasodás, és mit tehetünk ellene?

Egyes életmódbeli tényezők, így a biológiailag kevésbé értékes élelmiszerek és édes üdítők fogyasztása hozzájárulhat számos panasz – így például az étkezést követő túlzott teltségérzet, puffadás, székrekedés, a gyomorszájnál, a nyelőcsőben vagy a mellkasban kellemetlen égő érzés – kialakulásához. Utóbbihoz gyakran rekedtség, torok-kaparás, ingerlő köhögés, torok fájdalom is társulhat, melyek a refluxbetegség tünetei is lehetnek. Ez esetben a rosszul záródó gyomorszájon keresztül a savas gyomortartalom a nyelőcsőbe kerül, ott maró hatást fejt ki, a légutak pedig a savas gázok ellen nyáktermeléssel védekeznek, ami gyakori köhécselést, kellemetlen krákogást eredményezhet.

A manapság egyre gyakoribb elhízás, cukorbetegség, a túlfeszített szellemi vagy fizikai megterhelés miatti savasodás és reflux is a szervezet megbomlott egyensúlyi állapotának jelei lehetnek. Annak helyreállításához elengedhetetlen a megfelelő pihenés, alvás, a relaxáció légzőgyakorlatokkal, a sav-bázis egyensúly helyreállítása, melyet segít a lúgosító étrend és a lúgosító italok rendszeres alkalmazása ivókúraként, az étkezések közötti időben.

Gilingerné dr. Pankotai Mária és dr. Varga Zsuzsa tanulmánya szerint, a savtúltermeléssel járó gyomor-bélrendszeri panaszok esetén a lúgos ivókúrák hozzájárulnak a bélben szükséges lúgos pH kialakításához és fenntartásához, emellett nyákoldó hatásuk gyulladásos emésztőrendszeri, húgyúti és hörgőpanaszok esetén is érvényesülhet.

A szervezet savasságát csökkentő, a felesleges gyomorsavat megkötő étel-italfogyasztás hosszabb távon a panaszok enyhüléséhez, vagy megszünéséhez vezethet. Fogyasszunk ehhez minél több zöldséget (pl. uborka, káposzta, petrezselyem, nyers paradicsom, avokádó, zöldbab, sóska, spenót, brokkoli), lúgosító gyümölcsöket (pl. zöld banán, ananász), illetve olajos magvakat és hidegen sajtolt olajokat.

Dr. Török Kálmán
belgyógyász szakorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!