Keresés
Close this search box.

A gyulladásos bélbetegségek

//

A belek gyulladását leggyakrabban baktériumok, vírusok, élelmiszerek, vegyi anyagok okozzák. Ezek általában heveny betegségek, melyek kezelésre vagy spontán gyógyulnak. A bélgyulladások egy másik csoportjának (inflammatory bowel disease – IBD) azonban ismeretlen az oka, lefolyása krónikus, aktivitása hullámzó, végleges gyógyulás pedig nem lehetséges.

A gyulladásos bélbetegségek

Az IBD autoimmun betegségnek tekinthető, e csoportba tartozik a colitis ulcerosa és a Crohn betegség is. A bélbetegséghez ízületi-, bőr- és szemgyulladás, illetve csontritkulás is társulhat.

A colitis ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás) vezető tünete a véres széklet, többnyire hasmenés.

A Crohn betegség nevét első leírójáról, Burrill Crohn amerikai gasztroenterológusról kapta. Vezető tünete a hasmenés, fogyás, hasi fájdalom.

Mindkét betegség leggyakrabban 20-40 év között, tehát fiatal felnőttkorban kezdődik. Hazánkban az IBD-s betegek száma mintegy 20–25 ezerre tehető, ami az érintettek kora, munkaképességének csökkenése, a kezelés és a vizsgálatok költsége miatt jelentős. A betegek száma évről-évre nő, s feltűnő a gyermekkori és időskori esetek számának növekedése is.

A betegség okáról jelenleg annyit tudunk, hogy genetikailag fogékony egyénekben, környezeti tényezők hatására gyulladásos védekező folyamat indul be, amely – az immunrendszer hibája miatt – krónikussá válik. Bélbetegségre utalhat a negatív széklet bakteriológiai lelet ellenére több héten át tartó hasmenés, véres széklet.

Gyógyszeres kezeléssel a tünetek megszűntethetők, de végleges gyógyulás nem lehetséges, így a cél a gyulladás csökkentése, az immunrendszer működésének javítása. Esetenként a gyógyszerre nem reagáló, gyulladt bélszakasz műtéti eltávolítása is szükségessé válhat.

Az étrendi tanácsok között legfontosabb a rendszeres étkezés, a tápláló, lehetőleg otthon készült ételek fogyasztása. Nem javasolt a tej-, viszont szükségesek a tejtermékek, különösen az élőflórás készítmények, a hús, mert ez a vas és a fehérje legfőbb forrása, a tésztafélék, viszont ártalmas a durva rostok, magok, a csokoládé és más édességek fogyasztása. Édesítésre használjunk inkább mézet. Előnyös a receptes tápszerek bevitele, szemben a nem ellenőrzött izomnövelő- és egyéb fehérje-koncentrátumokkal. Részesítsük előnyben a növényi zsiradékok használatát, viszont a vegetáriánus étrend kifejezetten hátrányos! Ugyancsak kerülendők a csípős, erős fűszerek, s a mélyfagyasztott húsáruk, készételek szintén veszélyesek. A bélbetegek nagy ívben kerüljék el a gyorséttermeket!

A kerülendő gyógyszerek közé tartoznak az ízületi panaszokra adott, ún. gyulladásgátlók, az aspirin-származékok, bizonyos antibiotikumok, sőt még a C- vitamin is. Természetgyógyászati kúrák előtt mindig kérje ki a kezelőorvos véleményét, ugyanis egyes kezelések (pl. bélmosás) súlyos károkat is okozhatnak.

Életmód változtatások tekintetében szükséges a fizikai és pszichés kímélet, ugyancsak nem javasolt a mellékállás-, a túlóra-, illetve munka és család mellett további tanulmányok vállalása.

Sport, testmozgás terén a megerőltető, teljesítmény-sportok, illetve a zárt kondi teremben végzett edzések helyett válasszunk szabad levegőn végezhető tevékenységet (pl. természetjárás, kerékpározás, úszás).

Vegyük figyelembe ugyanakkor, hogy nem tesz jót a napozás, különösen a szolárium. Bizonyos gyógyszerek fokozzák a fényérzékenységet, bőrgyulladást, bőrrákra való hajlamot okoznak.

Családalapításnak orvosi ellenőrzés, a szükséges gyógyszerek szedése mellett nincs akadálya, de fontos, hogy a fogamzás időpontjában a betegség nyugalmi állapotban legyen.

A bélgyulladás kialakulását megelőzheti az egészséges életmód, kellő pihenés, kikapcsolódás, rendszeres testmozgás, korszerű vegyes táplálkozás, az üdítők és a rágógumi elhagyása, a stressz-források, a dohányzás, a felesleges gyógyszerek (pl. fogyasztó teák, immunerősítők, egyes vitamin készítmények) kerülése, indokolt antibiotikum kezelés esetén élőflórás készítmények (pl. Protexin) alkalmazása.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!